En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • VAR-flertall blant toppklubbene – slik kan norsk fotball ende med å vrake dommerteknologien

    VAR-debatten går som aldri før etter en vinter der motstanderne har fått vind i seilene og snudd trenden blant klubbene. Men kan det egentlig bli slutt på VAR i Eliteserien etter bare to år?

    I kveld er det eiermøte i Norsk Toppfotball (NTF), interesseorganisasjonen som representerer de 32 toppklubbene på herresiden i norsk fotball. Der kommer klubbene etter alt å dømme å vedta motstand mot VAR, slik at NTF må anbefale styret i Norges Fotballforbund å innstille på VAR-avvikling på fotballtinget.

    Et slikt NTF-vedtak er et viktig steg på veien for VAR-motstanderne foran fotballtinget 1. og 2. mars. Der blir videodømming et tema, og blant andre supporteralliansen NSA håper at det vedtas at VAR skal fjernes fra norsk fotball.

    Foran onsdagens eiermøte har 19 klubber vedtak mot VAR, mens de 13 øvrige klubbene støtter en videreføring av teknologien. NTFs styreleder Cato Haug bekreftet i en uttalelse i sommer at man kommer til å følge flertallets beslutning.

    Lytter til flere parter

    Samtidig skal forbundsstyret lytte til flere andre aktører. Blant andre dommernes, spillernes og trenernes stemmer skal bli hørt i innstillingsprosessen.

    NFF har også fått en rapport fra den såkalte Arbeidsgruppe VAR, ledet av Raymond Johansen, som ferdigstilte sitt arbeid i november.

    – Forbundsstyret skal gi sin innstilling til forbundstinget basert på VAR-rapporten og innspill og tilbakemeldinger fra NTF, dommerforeningen, trenerforeningen, Niso (spillerorganisasjonen), TFK (Toppfotball Kvinner) og NLF (Norsk Ligafotball). Vi kan ikke forskuttere forbundsstyrets innstilling før de faktisk har behandlet saken på sitt møte 28. januar, sier generalsekretær Karl-Petter Løken i Norges Fotballforbund til NTB.

    Etter det NTB kjenner til, vil NFF-ledelsen presentere innstillingen til fotballtinget på en pressekonferanse onsdag i neste uke.

    Blandet mottakelse

    Det er en kjent sak dommerne i Eliteserien ønsker å jobbe videre med VAR. Flere klubbledere har tatt til orde for at en forbedring av dagens VAR-produkt er veien å gå, mens spillerne har vært blandet i sine synspunkter.

    VAR ble innført i Eliteserien foran 2023-sesongen. I en Niso-undersøkelse fra våren 2024 sa 26,5 prosent av spillerne at de hadde en positiv oppfatning av VAR, mens 45,9 prosent vurderte opplevelsen som negativ. De øvrige 27,6 prosentene hadde ingen bestemt mening.

    Senere har spillerne fått sjansen til å foreslå forbedringer av VAR, mens det også er blitt opprettet en kommunikasjonskanal mellom NFF og Niso.

    VAR i medieavtalen

    Dersom NFF-styret skulle innstille på at VAR skal vrakes, er det sannsynlig at forslaget får flertall på fotballtinget.

    Deretter vil rettighetshaver TV 2, som også har investert penger i utviklingen av VAR i Norge, måtte gå med på avviklingen. Det skyldes at VAR er en del av TV-avtalen som er inngått for sesongene fra 2023 til 2028.

    NFF måtte i sommer endre en formulering som antydet at VAR tidligst kan skrotes i 2029, altså ved starten av neste avtaleperiode. Dette stemmer altså ikke.

    Ifølge VG har TV 2 uttalt at de er sikre på å finne gode løsninger dersom det oppstår endringer i norsk fotball, eksempelvis et flertall mot VAR, i løpet av avtaleperioden.

    Se artikkel
  • Amerikanere strømmet til den kinesiske Lille røde bok

    Amerikaneres panikk for et Tiktok-forbud førte til storstilt nedlastning av en annen kinesisk-eid app – Xiaohongshu – eller Lille Røde Bok.

    I april i fjor ble det vedtatt en lov som innebærer at det sosiale mediet Tiktok skulle bli forbudt i USA fra 19. januar 2025. Forbudet blir kun stanset dersom selskapet fullstendig kuttet båndene til den kinesiske eieren.

    Tiktok eies av Bytedance, og USA har anklaget Tiktok for å ha spionert på 170 millioner amerikanske brukerne og samlet inn informasjon om dem. Anklager som Bytedance konsekvent har avvist.

    I dagene som ledet opp til forbudet, gikk svært mange amerikanere over til den kinesisk-eide appen Xiaohongshu, kalt Redbok eller Den lille røde bok. Det livsstilsrettede Instagram-Pinterest-alternativet gikk til topps blant nedlastinger på appstore.

    Flere Tiktok-flyktninger, som de kaller seg selv, sier at de lastet ned Den lille røde bok som en protest mot Tiktok-forbudet. Emneknaggen «tiktokrefugee» hadde mer enn 290 millioner visninger denne uka.

    Utsatte forbud

    Nyinnsatte president Donald Trump har imidlertid utsatt stengingen av Tiktok. Mandag signerte han en presidentordre som pålegger USAs justisdepartement om å ikke håndheve forbudet de neste 75 dagene.

    Men hva er så Xiaohongshu?

    Plattformen ble lansert i Shanghai i 2013 av Charlwin Mao og Miranda Qu.

    Xiaohongshu oversettes altså bokstavelig til Lille Røde Bok, og selv om mange knytter den til den kinesiske kommunistlederen Mao Zedongs røde bok med sitater, er navnet angivelig ikke en referanse til denne.

    I et intervju med forskningsbyrået Shensixing forteller Charlwin Mao at han ser på tiden sin i konsulentfirmaet Bain & Company og i Stanford Business School som «to store milepæler» i livet sitt.

    – Deres primære fargetema er rødt, så vi bestemte oss for å kalle appen vår ‘Lille Røde Bok’.

    Kinesisk marked

    Inntil nylig var Xiaohongshu hovedsakelig populært blant kinesisktalende brukere – flertallet av dem er unge kvinner i urbane områder, ifølge dataanalyseplattformen Qiangua. Dette i motsetning til andre kinesiske plattformer som Weibo, som tiltrekker seg et bredere publikum.

    Utenfor Fastlands-Kina har Xiaohongshu fått fotfeste hos kinesere bosatt i Malaysia, Singapore og Taiwan. Xiaohongshu opplyser at de hadde 300 millioner månedlige aktive brukere ved utgangen av 2023.

    I motsetning til TikToks mer kjente søsterapper Douyin eller Weibo har Xiaohongshu et langt mer apolitisk innhold som livsstil, reise, skjønnhet og mat.

    Xiaohongshus «Utforsk»-side ligner TikToks «For deg»-side – filtrert av en algoritme som foreslår innhold basert på brukernes interesser og interaksjoner på plattformene.

    Lille Røde Bok er også en online markedsplass, på lik linje med Tiktok Shop, hvor brukere kan kjøpe varer direkte, deriblant klær og sminke.

    Mindre sensur

    Sensuren er mindre enn på mange andre plattformer. Brukerne kan blant annet finne innlegg om LHBTQ-temaer og diskusjoner og andre emner som ofte anses som sensitive i Kina.

    Xiaohongshu har også mulighet for «sjekk-inn»-turisme, hvor reisende kan planlegge reiseruter til trendy steder, spesielt egnet for å ta bilder for sosiale medier.

    Og lik Instagram og Tiktok har plattformen også blitt et sted for influensere.

    Språkbarriere

    Xiaohongshu som i dag altså hovedsakelig er kinesiskdrevet, har en stor utfordring med å beholde sine nye amerikanske brukere.

    Eksperter nyhetsbyrået AFP har snakket med, peker blant annet på en stor språkbarriere. Appen er stort sett på kinesisk og har ingen automatiske oversettelsesverktøy.

    Plattformen har også hittil først og fremst skreddersydd innhold for kinesere og det kinesiske markedet.

    I offentlige gruppechatter på plattformen har nye amerikanske brukere bedt om oversettelser av slanguttrykk, samt nøkkelord for å søke etter innhold de ønsket.

    Eksperter mener derfor at mye tyder på at tilstrømningen av amerikanske brukere til Den lille røde bok er utslag av en mer kortsiktig reaksjon – enn at det er snakk om en langsiktig trend.

    Se artikkel
  • Tusk møter Støre – vil ha polsk-norsk partnerskap

    Et polsk-norsk partnerskap står på trappene når Polens statsminister Donald Tusk onsdag tar turen til Norge for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre.

    Men øverst på dagsordenen troner Ukraina.

    – Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er mer alvorlig enn på lenge, og Polen står helt sentralt i støtten til Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

    Springbrett

    Norge og Polen er fra før nære allierte og samarbeider tett på en rekke områder. Blant annet er Norge en viktig energileverandør til Polen.

    Nå vil Polen ta samarbeidet et hakk videre.

    – Besøket vil være et springbrett for å starte forberedelsene til et polsk-norsk partnerskap på energi- og klimapolitikk, opplyser presserådgiver Malgorzata Koziel-Panczyk til NTB.

    Det norske utenriksdepartementet trekker på sin side fram EØS-midlene som ett av temaene de to skal snakke om. Polen er den største mottakeren av EØS-midler fra Norge.

    Ukraina

    Da Polen overtok formannskapet i EU 1. januar, pekte de ut Ukraina-krigen som en av sine topprioriteter, ved siden av forsvar og sikkerhet under mottoet «Sikkerhet, Europa!».

    Polen er i dag det EU-landet som bruker mest på forsvar, og landet har lenge vært en av Ukrainas sterkeste støttespillere i form av både militær og sivil bistand.

    Både før og etter årsskiftet har Tusk vært høyt og lavt for å sikre mer støtte til Ukraina, med særlig fokus på de nordiske landene og Baltikum.

    Fra dansk hold ble det imidlertid nylig rettet skarp kritikk mot Norge for å være gjerrige med Ukraina-støtten, særlig i lys av at Norge har tjent hundrevis av milliarder på økt gassalg til EU som følge av krigen.

    – Kjære Norge, hvordan kan dere se dere selv i øynene, skrev storavisa Politiken på lederplass i forrige uke.

    Om Polen stiller seg bak den danske kritikken, er foreløpig ukjent.

    – Setter Norge høyt

    I en kommentar skriver statssekretær i Utenriksdepartementet Maria Varteressian (Ap) at besøket er et viktig signal om at Polen setter Norge høyt.

    – Og godt er det, skriver hun.

    Norge risikerer nemlig å havne i skvis dersom det oppstår en handelskrig mellom Donald Trumps USA og EU ettersom vi ikke er en del av EUs tollunion.

    – Det er et hardt presset Europa som skal håndtere Donald Trump, som lover mer toll og mer amerikansk alenegang i internasjonal politikk. Hvis Europa feiler, vil det også ramme Norge. Det må vi ta på alvor. Da er vårt forhold til EU – representert blant annet ved det polske formannskapet – sentralt, skriver Varteressian.

    Om Støre vil bruke anledningen til å fremme Norges ønske om å bli tatt innunder EUs vinger om en tollkrig med USA skulle oppstå, er så langt uklart.

    Sist de to statsministrene møttes, var på et nordisk-baltisk toppmøte i Harpsund i Sverige.

    Se artikkel
  • Norske kommuner vil stanse vindkraft i Sverige

    Kommunene Eidskog, Kongsvinger og Aurskog-Høland vil stanse vindkraftutbygging i Sverige, skriver Dagens Næringsliv.

    Det er seks år siden sist det ble gitt vindkraftkonsesjon i Norge, men for tre norske kommuner holder det ikke å si nei til vindkraft i eget område.

    – Jeg har forståelse for at de trenger mer kraft på svensk side, men de bør se på konsekvensene for naboer. For oss er det bare ulemper, ingen fordeler, sier Eidskog-ordfører Kamilla Thue (Ap) til DN.

    For ti år siden sa kommunestyret i Eidskog enstemmig nei til vindkraft i kommunen, som siden har jobbet mot flere utbygginger på begge sider av grensen. Før jul vedtok kommunestyret også enstemmig å gå imot nye vindkraftprosjekter i Värmland.

    En FN-konvensjon krever at store utbyggingsprosjekter også må gjennomføre høringer på tvers av landegrenser i områder som blir berørt. Det har en rekke norske aktører benyttet seg av. Både de tre nevnte kommunene, Innlandet fylkeskommune og flere selskaper, organisasjoner og privatpersoner har sendt inn protester mot vindkraftprosjekter på svensk side.

    Se artikkel
  • Hegseths tidligere svigerinne hevder han var voldelig mot kona

    Senatorene som vurderer Pete Hegseth til vervet som USAs forsvarsminister, må ta stilling til en erklæring fra hans tidligere svigerinne der det hevdes at han var voldelig mot kona.

    Hegseth selv avviser påstandene. Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til uttalelsen.

    Senatorene mottok den skriftlige erklæringen tirsdag. Den tidligere svigerinnen, Danielle Hegseth, var gift med broren til Hegseth.

    I erklæringen hevdes det at Pete Hegseth var voldelig mot sin andre kone på et nivå der hun fryktet for sin egen sikkerhet.

    Eks-svigerinnen skriver at Pete Hegseth er «uegnet» til å lede forsvarsdepartementet basert på den hun har sett og hørt. Hun gikk til FBI med påstandene i desember, men var bekymret for at de ikke skulle bli delt med senatorene som vurderer Trumps nominasjoner.

    Advokat Tim Parlatore, som representerer Hegseth, avviser påstandene på det sterkeste. Til AP sier han at erklæringen fra eks-svigerinnen er full av «gamle påstander» fra et tidligere familiemedlem med «et horn i siden til hele Hegseth-familien».

    Pete Hegseth har norske aner på begge sider av familien. Han har jobbet i Fox News siden 2014 og har blitt en framtredende skikkelse i konservative medier i USA.

    Se artikkel
  • Mani Hussaini ikke imponert over Støres strømløfter

    Stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap) lar seg ikke imponere over partikollega og statsminister Jonas Gahr Støres nye løfter i strømpolitikken.

    Denne uken lanserte Støre fire grep som skal gi Ap et løft i strømpolitikken: Han vil videreføre dagens strømstøtteordning, redusere momsen på nettleien, regulere kraftselskapene strengere og tilby fastprisavtaler på strøm for husholdninger.

    Tiltakene har allerede fått kritikk for å være for puslete av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og nå møter statsministeren også motstand i egne rekker.

    Hussaini, som sitter i Stortingets energikomité, sier til Klassekampen at han mener kraftpolitikken har mye å si for Arbeiderpartiets dårlige resultater på meningsmålingene.

    – Jeg mener at det norske folk ikke skal betale prisen for mislykket tysk energipolitikk. Vi er mange som føler at det er det vi gjør, når strømmen koster flere kroner, mens det er fullt i vannmagasinene våre.

    – Problemet er at Tyskland har ført en energipolitikk som har handlet om å bygge ned kjernekraft og erstatte det med vind, sol og russisk gass, sier han.

    Hussaini foreslår tre tiltak: å droppe nye utenlandskabler til Danmark, å avvise EUs fjerde energimarkedspakke og å utvide strømstøtteordningen med et lavere innslagspunkt.

    Se artikkel
  • Livstidsdømt stifter av narkonettsted benådet av Trump

    President Donald Trump har benådet Ross Ulbricht, som grunnla Silk Road, en side for salg av narkotika på det såkalte mørke nettet.

    Ulbricht ble pågrepet i 2013 og to år senere dømt til fengsel på livstid.

    Trump opplyser på sin egen tjenesten Truth Social at han snakket med Ulbrichts mor tirsdag, på den første hele dagen av den andre presidentperioden.

    – Det er en glede for meg å nettopp ha signert en full og ubetinget benådning av sønnen hennes, Ross, skriver Trump.

    – Pakket som jobbet for å dømme ham var noen av de samme galningene som var involvert i den moderne politiseringen av statsapparatet mot meg, tordner han videre.

    Trump betegner fengselsdommen mot Ulbricht som «latterlig».

    Libertarianske aktivister, som vanligvis er motstandere av straffende narkotikapolitikk, har lenge ment at etterforskerne gikk for langt i saken mot Silk Road.

    Se artikkel
  • Livstidsdømt stifter av narkonettsted benådet av Trump

    President Donald Trump har benådet Ross Ulbricht, som grunnla Silk Road, en side for salg av narkotika på det såkalte mørke nettet.

    Ulbricht ble pågrepet i 2013 og to år senere dømt til fengsel på livstid.

    Trump opplyser på sin egen tjenesten Truth Social at han snakket med Ulbrichts mor tirsdag, på den første hele dagen av den andre presidentperioden.

    – Det er en glede for meg å nettopp ha signert en full og ubetinget benådning av sønnen hennes, Ross, skriver Trump.

    – Pakket som jobbet for å dømme ham var noen av de samme galningene som var involvert i den moderne politiseringen av statsapparatet mot meg, tordner han videre.

    Trump betegner fengselsdommen mot Ulbricht som «latterlig».

    Libertarianske aktivister, som vanligvis er motstandere av straffende narkotikapolitikk, har lenge ment at etterforskerne gikk for langt i saken mot Silk Road.

    Se artikkel
  • Trump truer med toll mot EU-land

    President Donald Trump mener EU-land har behandlet USA ille, og at de må regne med å bli ilagt toll på varer som skal selges i USA.

    Tollen kommer dersom ikke EU og USA får utjevnet handelsbalansen seg imellom, ifølge USA nye president.

    – De behandler oss veldig, veldig dårlig. Så de kommer til å få toll, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag.

    – Du kan ikke oppnå rettferdighet uten det, la han til.

    Han gjentok trusselen om 10 prosent toll på varer fra Kina – og begrunnet det med en påstand om at landet sender det syntetiske opioidet fentanyl via Mexico og Canada. For nabolandene har Trump truet med en toll på hele 25 prosent.

    Se artikkel
  • Trump er åpen for at Musk kan overta Tiktok

    President Donald Trump sier at han er åpen for at Elon Musk, hans venn og verdens rikeste mann, kan kjøpe videotjenesten Tiktok.

    Trump fikk spørsmål om dette fra journalister under en pressekonferanse i Det hvite hun på sin andre dag i embetet.

    – Jeg er åpen for det hvis han vil kjøpe, sa Trump, som også opplyste at han har samtaler med ledelsen i selskapet.

    Trump undertegnet på sin første dag i sin andre periode en presidentordre som utsetter forbudet mot den kinesisk-eide videoplattformen Tiktok i 75 dager.

    Forbudet er allerede lovfestet etter at det ble godkjent av høyesterett dagen før Trump ble tatt i ed, men Trump har bedt USAs justisdepartement om å ikke håndheve loven de kommende 75 dagene.

    Moderselskapet ByteDance fikk i frist til 19. januar å selge Tiktok, noe som ennå ikke er gjort. Trump har tidligere sagt at han ønsker at USA skal ha en eierandel i plattformen.

    – Jeg kunne tenke meg at USA går inn i et joint venture med 50 prosent eierskap i selskapet, skrev Trump på sin egen plattform Truth Social.

    Begrunnelsen for Tiktok-forbudet var påstander om at Kina kan benytte appen som et redskap for å spionere. Bytedance har avvist dette.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: