En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Støre varsler ny helsereform

    En ny helsereform vil gjøre at rusavhengige møtes med god helsehjelp og ikke straff, varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

    – Vi vil starte arbeidet med en helsereform for en felles helsetjeneste med høy kvalitet og sammenhengende behandling, sier Støre.

    Han sier at det skal være en sammenheng i tjenestene uavhengig om det er staten, kommunen eller private aktører som tilbyr helsehjelp.

    – Og vi vil legge fram en helhetlig rusreform der rusavhengige møtes med god helsehjelp, ikke straff. Befatning med narkotika skal fortsett være straffbart.

    Se artikkel
  • Nissan-aksjene faller etter melding om at fusjonen med Honda kan gå i vasken

    Kursen på Nissan-aksjene falt onsdag etter at japanske medier meldte at Nissan trekker seg fra forhandlingene om en fusjon med Honda.

    Nissan-aksjene falt onsdag ettermiddag lokal tid med 4,8 prosent, mens Hondas aksjer steg med 12 prosent.

    Tokyo-børsen stanset deretter handelen med Nissan-aksjene mens det avklares om meldingene er riktige.

    De to japanske bilprodusentene signerte på tampen av fjoråret en avtale om å innlede forhandlinger om å slå seg sammen.

    Men onsdag meldte flere medier, blant annet næringslivsavisa Nikkei, at Nissan trekker seg fra samtalene etter at Honda foreslo å gjøre Nissan til et datterselskap. Nissan ønsker på sin side at det etableres et nytt holdingselskap som begge bilprodusentene er en del av.

    Nissan har store økonomiske problemer og varslet i fjor høst at det kutter 9000 stillinger verden over. Selskapet skal samtidig redusere produksjonen med 20 prosent.

    Se artikkel
  • Nå starter arbeidet med å fjerne kobbernettet

    Ørsta kommune melder på sitt nettsted at arbeidet med å fjerne Telenors kobberkabler nå starter. BN Entreprenør har fått oppdraget og vil sanere stolper og kabelstrekk i utvalgte områder i perioden februar til desember i år.

    Stolper med strømførende kabler er det strømselskapet som eier. I disse traseene er det bare Telenors kobberkabel som skal fjernes. Det samme gjelder i stolper der det er – eller er planlagt – montering av fiber, skriver Møre-Nytt.

    Se artikkel
  • Vil ha 72 timers batterikapasitet på basestasjoner

    Regjeringa vil øke batterikapasiteten på basestasjoner til tre døgn for å unngå at mobil- og nødnettet faller helt sammen ved langvarige strømbrudd.

    Det bekreftet digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung til Trønder-Avisa, under et besøk hos NTE mandag.

    – Ved små og kortvarige utfall er det bra å ha en batterikapasitet på to til fire timer, men vi trenger å øke batterikapasiteten til tre døgn med reservestrøm. Regjeringa ser på tiltak for å få dette til gjennom forsterka ekom (elektronisk kommunikasjon), sier Tung. I Nord-Trøndelag er det kun to kommuner som har forsterket ekom, Lierne og Nærøysund.

    Se artikkel
  • Luster avviste fiber. Håper på bredbånd via mobilnettet

    Luster kommunestyre valgte å avvise en av de aller siste fiberutbyggingene i kommunen før dekningen er komplett. – En kjedelig og litt merkelig beslutning, mener lederen i Sognenett, Ole Petter Hatlevoll, som skulle bygge ut prosjektet, skriver Telecom Revy.

    Noen dager tidligere hadde formannskapet anbefalt prosjektet, men kommunestyret sa nei. Fiberdekningen i Luster er på 98,45 prosent. Striden står altså om 1,55 prosent av husstandene, altså rundt 45 boliger.

    Se artikkel
  • Apple leder oppgangen i smartmobil-markedet

    Iphone 15 var den mest solgte smartmobilen i 2024. Ifølge analytikerne hos Canalys er det andre året på rad med Apple på topp. Etter to år med nedgang i salg av smartmobiler totalt sett økte salget igjen i 2024, med sju prosent. Antallet solgte smartmobiler i fjor var på 1,2 milliarder. Apple og Samsung stod for 18 prosent av dette. Apple sendte ut 225,9 millioner smartmobiler i 2024 og Samsung 222,9 millioner. Neste på lista er Xiaomi, Transsion og Oppo.

    Apple toppet lista over ledende smartmobil-leverandører i 2024, men et forbud mot Apple Intelligence i Kina og forbud mot Iphone 16 i Indonesia er blant fartshumpene som selskapet møter i 2025, skriver Light Reading.

    Se artikkel
  • MDG etterlyser regjeringens gummigranulat-plan: – Løftet er brutt

    Regjeringens plan for å kvitte seg med gummigranulat i Norge har latt vente på seg. MDG krever handling.

    – Nå haster det, om vi skal unngå at idretten og barneidretten lider under regjeringens miljøsomling, sier stortingsrepresentant Une Bastholm i MDG til NTB.

    Gummigranulat fra kunstgressbaner estimeres å medføre utslipp på 1500 tonn mikroplast hvert år, ifølge Miljødirektoratet. I norsk fotball er det uttalt «kunstgresskrise»:

    * I 2031 blir det ulovlig med kjøp og salg av gummigranulat i Europa.

    * De svarte gummikulene må på sikt erstattes med et miljøvennlig alternativ, og NFF har omtalt det som «vår tids største utfordring»

    * Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet at kunstgressomstillingen i Norge vil koste 7,35 milliarder kroner de neste tolv årene.

    Lover plan «rundt påske»

    Stortinget har vedtatt en nasjonal handlingsplan for utfasing av gummigranulat. I oktober opplyste regjeringen at den skulle være på plass før 2025.

    – Det løftet har regjeringen brutt. sier Bastholm.

    Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) ønsker ikke å kommentere utspillene til MDG direkte, men kommer med et nytt tidspunkt for når planen skal være i mål.

    – Arbeidet med utfasing av gummigranulat er viktig for å unngå plast i naturen, og det skal vi gjøre skikkelig. Kulturministeren og jeg jobber med handlingsplanen, og vi tar sikte på å fremme den rundt påsketider, opplyser Eriksen til NTB.

    Akutte utfordringer

    – Gummigranulat er forurensende og truer dyreliv over hele landet. Men den storstilte utfasingen kan ikke betales med vaffelsteking og dugnad, sier Bastholm.

    Før jul opplyste NFF at det ønsker å rehabilitere 400 fotballbaner over to år med en kostnad på 3,6 milliarder kroner. Forbundet har bedt regjeringen om 1,2 milliarder kroner til å dekke en tredel av dette.

    Enn så lenge er det ingen som vet hva som skal erstatte gummikulene i framtidens kunstgressbaner. Flere alternativer, som sand, bark, olivenstein, kork, bjørk og kokos, er testet ut med varierende hell.

    Se artikkel
  • Møtte EU etter norsk ja til energidirektiver: – Kjempegod stemning

    Norge får skryt av EU-kommisjonen for å si ja til tre energidirektiver, sier statssekretær Maria Varteressian i Utenriksdepartementet.

    Hun var tirsdag i Brussel for møter med nye ansikter i den nye EU-kommisjonen.

    – Det var kjempegod stemning, sier Varteressian til NTB.

    – At vi omsider tar inn disse direktivene, anses som viktig for å styrke samarbeidet i en krevende tid for Europa. EU ser i tillegg dette i en bred geopolitisk kontekst, noe som er kjempebra for oss, sier hun.

    Etterslep

    I forrige uke ble det klart at regjeringen ville si ja til deler av EUs Ren energi-pakke, nemlig fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet.

    Beslutningen fikk Senterpartiet til å takke for seg som regjeringspartner.

    I EU er nye versjoner av alle de tre direktivene allerede vedtatt. På spørsmål om Norge vil ta inn de oppdaterte versjonene, svarer Varteressian:

    – Det er viktig å ta tingene i tur og orden. Vi behandler etterslepet i kronologisk rekkefølge.

    Statsminister Jonas Gahr Støre slo imidlertid i forrige uke fast at regjeringen sier nei til de resterende fem direktivene og forordningene i Ren energi-pakken i både denne og neste stortingsperiode.

    Det er uklart om dette er klarert med EU-kommisjonen. En kilde i kommisjonen har understreket overfor NTB at deres prinsippielle holdning er at EØS-relevante rettsakter skal innlemmes så raskt som mulig.

    Lettere uten Sp

    Hele 624 EU-rettsakter ligger nå i kø til behandling. EU har lenge kritisert Norge for at sakshaugen hoper seg opp.

    – Etterslepet må vekk, det er i Norges interesse og styrker vår posisjon i EU, slår Varteressian fast.

    – Blir det lettere nå som Senterpartiet er ute av regjering?

    – Ett syn er lettere å ha med å gjøre enn to syn, sier Varteressian med henvisning til Sps skepsis til EØS-avtalen.

    – Norge verdsatt

    En viktig hensikt med statssekretærens EU-besøk er å minne EU på viktigheten av EØS-avtalen og at Norge er en integrert del av det europeiske markedet.

    Ikke minst er dette viktig i lys av faren for en handelskrig mellom USA og EU.

    Norges frykt er å havne i en skvis mellom amerikanske og europeiske tollmurer, og norske politikere har lenge forsøkt å få garantier fra EU om at Norge ikke vil havne utenfor en eventuell tollmur.

    – Hvilke signaler fikk du fra EU på dette?

    – Signalet er at Norge er verdsatt innenfor det europeiske markedet, sier Varteressian, som blant annet møtte kabinettsjefen til EU-kommisjonens visepresident og nestkommanderende Teresa Ribera, Miguel Gil Tertre.

    Ham inviterte hun på besøk til Tromsø.

    – Han kommer. Da skal vi løpe maraton, sier Varteressian.

    Se artikkel
  • Rekordmåned for norsk sjømateksport – USA største marked

    Norge eksporterte sjømat for 15,3 milliarder kroner i januar, en økning på 1,9 milliarder kroner eller 14 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

    Dette gjør januar 2025 til den beste januarmåneden for norsk sjømateksport noensinne, ifølge Norges sjømatråd.

    – Økte eksportvolum for laks, solid verdivekst for flere villfangede arter og en svakere krone mot dollar og euro har bidratt til rekordhøye eksportinntekter, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

    USA viktigste marked

    USA var det største enkeltmarkedet for norsk sjømateksport i januar, med eksportverdier på 1,5 milliarder kroner – tilsvarende 9,7 prosent av totalen. Det amerikanske markedet viste også den største veksten, med en økning på 41 prosent sammenlignet med året før.

    – Til tross for usikkerhet rundt handelspolitikk, ser vi at norsk sjømat står sterkt i USA. Januar ble en historisk måned, der vi aldri før har eksportert fisk og skalldyr for så høye verdier til det amerikanske markedet, sier Chramer.

    Laks dominerer fremdeles norsk sjømateksport, og i januar ble det eksportert 95.100 tonn laks til en verdi av 10,9 milliarder kroner. Dette utgjør en økning på 1,2 milliarder kroner (13 prosent) sammenlignet med januar i fjor. Eksportvolumet steg med 10 prosent.

    Rekordsterk start på året

    Totalt eksporterte Norge sjømat til 112 land i januar, åtte færre enn i fjor. Til tross for dette har rekordhøye laksevolumer, vekst i USA og Kina, samt gunstige valutaforhold gitt norsk sjømatnæring en svært sterk start på 2025.

    – Dette viser hvor viktig norsk sjømat er globalt og understreker betydningen av å sikre gode handelsavtaler for å styrke vår posisjon i markedene, avslutter Chramer.

    USA, Polen og Frankrike var de største markedene for norsk laks i januar, men USA hadde den største verdiveksten med en økning på 319 millioner kroner (+39 prosent). Eksportvolumet steg med hele 40 prosent.

    Det kinesiske markedet hadde også en sterk vekst med en eksportøkning på 284 millioner kroner til totalt 769 millioner kroner.

    Se artikkel
  • Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær

    Flere fjelloverganger, blant annet riksvei 7 over Hardangervidda, er natt til onsdag stengt på grunn av uvær.

    Vegtrafikksentralen vest opplyser at det vil gjøres en ny vurdering av fjellovergangen over Hardangervidda klokken 7 onsdag.

    Uvær har også ført til at fylkesvei 50 Aurland-Hol og riksvei 13 over Vikafjellet er stengt. For begge overgangene blir det tatt en ny vurdering klokken 8 onsdag morgen.

    Også fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal er stengt på grunn av uvær. Her er beregnet sluttid rundt klokka 12, ifølge Vegvesenet.

    Se artikkel

Nyheter og meninger:

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: