En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Pakistan sier India har angrepet tre militærbaser

    Pakistan hevder at India har angrepet tre militærbaser med raketter. Flesteparten ble skutt ned, ifølge militæret.

    Indiske kampfly har sendt raketter mot flere militærbaser, blant dem en luftbase i Rawalpindi, uttalte en talsmann for Pakistans forsvar natt til lørdag.

    – India, med sin nakne aggresjon, har angrepet med raketter. Nur Khan-basen, Murid-basen og Shorkot-basen er blitt rammet, sier forsvarets talsmann Ahmed Sharif Chaudhry.

    Ifølge Chaudhry ble mesteparten av rakettene avskåret av pakistansk luftvern. De øvrige rakettene som kom seg gjennom luftvernet, traff ingen av målene, ifølge talsmannen.

    Nur Khan-basen ligger i Rawalpindi, i utkanten av hovedstaden Islamabad, nær den pakistanske hærens hovedkvarter.

    Chaudhry hevder at Pakistan har sikret seg elektroniske spor fra alle rakettene og hvor de ble sendt fra. Han advarer India med at landet kan vente seg et svar.

    India har så langt ikke kommentert uttalelsene fra Pakistan.

    Pakistans luftfartsmyndigheter har varslet at luftrommet i landet holdes stengt for alle flygninger fra klokken 3.15 til klokken 12 lørdag.

    Se artikkel
  • Nord-Koreas leder sier krigsdeltakelse i Ukraina er berettiget

    Nord-Koras deltakelse i krigen mellom Russland og Ukraina er berettiget, sier Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

    Kim kaller Nord-Koreas involvering i konflikten en utøvelse av suverene rettigheter til forsvar for «et broderland», melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA lørdag.

    – Jeg anser alle de modige soldatene som deltok i Kursk-operasjonen som helter og nasjonens fremste æresrepresentanter, sier Kim.

    Kim sier også at landet hans ikke vil nøle med å autorisere bruk av militær makt hvis USA fortsetter med det han omtaler som militære provokasjoner mot Russland.

    Først i slutten av april bekreftet Nord-Korea at landet hadde sendt over 10.000 soldater og våpen til Russland, etter at Kim og Russlands president Vladimir Putin i fjor inngikk en avtale om strategisk partnerskap.

    Se artikkel
  • Trump nominerer influenser til helsedirektør

    President Donald Trump peker på influenseren Casey Means som ny amerikansk helsedirektør.

    Means er utdannet lege, men droppet legegjerningen for heller å bli velvære-influenser. Hun har nære forbindelser til helseminister Robert F. Kennedy jr.

    Trump nominerte henne etter at han trakk tilbake nominasjonen av Fox News-medarbeideren Janette Nesheiwat til stillingen.

    Means har ingen erfaring fra offentlig forvaltning. Hun driver et tek-selskap for helse som hjelper kunder å måle blodtrykk og andre helsetilstander, og hun tjener også penger på salg av kosttilskudd, kremer og te.

    Helsedirektøren betraktes som USAs overlege og har blant annet ansvaret for å sende ut helsevarsler. Hun får blant medansvar for å fremme Kennedys omfattende program for å fjerne kjemikalier fra amerikanske matvarer, løse konflikter i USAs helseapparat og bidra til sunnere mat i skolemåltider.

    Se artikkel
  • Forsinkelser i togtrafikken etter signalfeil ved Skøyen

    En signalfeil ved Skøyen stasjon i Oslo stoppet togtrafikken i Oslo-området fredag kveld. Ved 22.30-tiden var feilen løst.

    – Togene går igjen ved Skøyen. Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Bane Nor i 22.30-tiden fredag kveld.

    Litt tidligere på kvelden var det full stans i togtrafikken på grunn av en jordfeil ved Skøyen stasjon vest for Oslo sentrum.

    – Skøyen er stengt for togtrafikk. Du må regne med forsinkelser. Dette skyldes en signalfeil, skrev togselskapet Vy i 22-tiden.

    Se artikkel
  • Kilder: USA vurderer å tilby Grønland status som fritt assosiert biland

    Amerikanske embetsmenn diskuterer en plan om å tilby Grønland status som et såkalt fritt assosiert biland til USA, ifølge kilder.

    Ifølge flere kilder som kjenner til drøftingene, ville planen innebære at Trump-administrasjonen tilbyr Grønland å gå inn i en såkalt COFA-tilknytning til USA, slik Marshalløyene, Mikronesiaføderasjonen og Palau i Stillehavet har.

    COFA står for Compact of Free Association.

    En slik tilknytning innebærer at USA står for en del tjenester, fra post og krisehåndtering til sosiale tjenester og militær beskyttelse. Til gjengjeld kan amerikanske militære operere fritt, mens handel stort sett er tollfri.

    President Donald Trump, som først luftet ideen om å overta Grønland under sin første presidentperiode, har siden januar presset enda hardere på, og han har heller ikke villet utelukke bruk av militær makt for å få sin vilje.

    En COFA-avtale ville ikke gjøre Grønland med sine 57.000 innbyggere til en del av USA, og den er heller ikke den eneste planen som verserer i USA for å få kontroll over Grønland.

    Danmark har motsatt seg ideen om å la USA overta Grønland og gjør det klart at grønlenderne selv må avgjøre sin framtid.

    Målinger viser at et flertall av grønlenderne på sikt vil ha selvstendighet og er imot å slutte seg til USA. Inntil de blir selvstendige, ønsker de å beholde tilknytningen til Danmark.

    En COFA-tilknytning er ikke uten problemer. Enkelte ganger har republikanske kongressrepresentanter ønsket å kutte i bevilgningene til øyene i Stillehavet, noe som har skapt stor frustrasjon i befolkningen som er avhengig av finansieringen.

    Se artikkel
  • Fotballtrøyefredag samlet inn rekordbeløp til Barnekreftforeningen

    Aksjonsdagen mot barnekreft som oppfordrer folk til å ta på seg en fotballdrakt har skapt stort engasjement og fått inn mye penger.

    15,2 millioner kroner er samlet inn til Barnekreftforeningen, viste foreløpige tall fredag kveld, skriver organisasjonen selv i en pressemelding.

    Dermed er rekorden fra i fjor slått med 6 millioner kroner. I fjor ble 9,2 millioner kroner samlet inn.

    – Dette fantastiske resultatet vil bidra til at det bygges et sterkere forskningsmiljø på barnekreft i Norge, sier generalsekretær Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen.

    Foreningen forventer at beløpet stiger ytterligere utover kvelden. Pengene skal gå til forskning på barnekreft.

    – Det er virkelig rørende å se et så sterkt engasjement for Fotballtrøyefredag blant små og store over hele landet. Overalt går folk rundt med fotballdrakter på seg. Vi vet at det betyr utrolig mye for familiene som er berørt, sier Nicolaysen.

    Se artikkel
  • Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard

    Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard, for første gang siden 2018.

    En fjellrev med «avvikende atferd» ble avlivet 28. april nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Undersøkelser ved Veterinærinstituttet på Ås viser at den syke reven var smittet med rabies, ifølge instituttet.

    Rabies er en svært farlig sykdom, og dødelig for mennesker. Det har aldri blitt påvist rabies på Fastlands-Norge, men det påvises fra tid til annen på Svalbard, sist i 2018 hos fjellrev og reinsdyr. I 2011 og 1980 ble det også funnet.

    Fjellreven manglet de fleste fortennene og hadde store sår i munnslimhinnen. Den ble observert bitende på bildekk og fremsto som tam, som er vanlig atferd ved rabies.

    – Dersom du på Svalbard observerer fjellrev eller reinsdyr som viser unormal atferd eller er døde, meld straks fra til Sysselmesteren. Ikke håndter dyrene selv! Hunder må holdes under oppsyn, og det oppfordres til ikke å mate rev, sier Knut Madslien, seksjonssjef for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet.

    Se artikkel
  • Nå er det snart bomfri E6 mellom Dal og Minnesund

    Går det som prognosene tilsier, blir det gratis å kjøre E6 mellom Dal og Minnesund fra begynnelsen av juli.

    I 14 år har bilister måttet betale for å få kjøre på den 19 kilometer lange strekningen på motorveien nordover fra Oslo, hvor det står to bomstasjoner. Nå kan slutten være i sikte, ifølge Eidsvoll Ullensaker Blad.

    – Våre prognoser viser at innkrevingen avsluttes 7. juli 2025. Tidspunktet blir annonsert fire uker før, sier prosjektleder Birgitte B. Johansen i Vegfinans.

    Opprinnelige skulle innkrevingen vare i 15 år – altså fram til 2026. Men nå ser det ut til at man allerede i sommer kan kjøre strekningen uten å betale.

    Se artikkel
  • Brasils president vil styrke strategisk partnerskap med Russland

    Brasils president Lula de Silva vil styrke det strategiske partnerskapet med Russland. Dette kom fram under et møte fredag med president Vladimir Putin.

    Den brasilianske presidenten var i Moskva som gjest for å delta i den russiske markeringen av det er 80 år siden slutten på andre verdenskrig. Ingen vestlige ledere, utenom Slovakias president Robert Fico, var til stede under paraden i den russiske hovedstaden.

    Lula benyttet anledningen til å fordømme USA avgiftspolitikk og de til dels skyhøye tollsatsene som en lang rekke land er blitt ilagt.

    – Jeg er på besøk her for å styrke og utvikle vårt strategiske partnerskap, sa Lula i samtalen med Putin.

    Russland forsøker å utvide sine kontakter utenfor vesten etter invasjonen av Ukraina og de påfølgende sanksjonene. Landet søker tettere samarbeid med land som Brasil, Kina og India for å bygge en motvekt til USA og Nato.

    – Vi er interessert i å drøfte spørsmål knyttet til forsvar, romfart, forskning og teknologi, utdannelse og ikke minst energiforsyning, sa president Lula.

    Se artikkel
  • Over tusen tilfeller av meslinger i USA

    Antall tilfeller av meslinger i årets utbrudd i USA har passert 1.000, ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet CDCP.

    Ifølge CDCP er antall tilfeller kommet opp i 1005 siden nyttår, hvorav 70 prosent er i Texas, der epidemien startet.

    Tre personer, hvorav to mindreårige, er hittil døde av den svært smittsomme sykdommen som for noen år siden var utryddet i USA.

    Utbruddet vokser og sprer seg til en rekke delstater i Midtvesten samtidig som helseminister Robert F. Kennedy jr. fortsetter å undergrave tilliten til MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder.

    I strid med forskningen har Kennedy hevdet at den svært effektive MMR-vaksinen er farlig og inneholder fosterrester.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: