En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Israel sier de har sluppet inn 93 lastebiler med nødhjelp – FN mener hjelpen ikke når fram

    Israel sier de har sluppet inn 93 lastebiler med nødhjelp tirsdag. FN hevder imidlertid at hjelpen ikke når fram.

    Mandag ble seks lastebiler sluppet inn. Tirsdag sa FN at de hadde fått grønt lys til å kjøre inn ytterligere 100 lastebiler.

    FN hevder imidlertid at nødhjelpen ikke når fram til palestinerne som trenger det, selv to dager etter at Israel igjen har åpnet grensene for FN-lastebilene.

    Se artikkel
  • Målt til 185 kilometer i timen i 80-sone – kjørte ut

    En mann i 20-årene ble målt til 185 kilometer i timen i en 80-sone i Halden. Bilen fortsatte å kjøre og endte til slutt i grøfta.

    Utrykningspolitiet hadde laserkontroll på stedet, og bilen stoppet ikke for kontroll, opplyser operasjonsleder Ronny Hellerud Samuelsen i Øst politidistrikt i politiloggen.

    – Kjørte videre i høy hastighet. Bilen ble funnet i grøfta kort tid etter, skriver Samuelsen.

    Føreren kom tilsynelatende unna hendelsen uten skader, og det var kun mindre materielle skader på bilen.

    – Fører har ikke førerkort og har flere tidligere trafikksaker på seg, opplyser Samuelsen.

    Se artikkel
  • Oslo Børs omtrent på stedet hvil

    Hovedindeksen på Oslo Børs steg med forsiktige 0,18 prosent tirsdag og endte på 1561,46 poeng. Equinor steg etter havvindnyheter, men Salmar trakk børsen ned.

    Natt til tirsdag ble det klart at Equinor fortsetter sin storstilte havvindutbygging utenfor New York etter at de i april fikk stoppordre fra Trump-administrasjonen.

    Beslutningen om å reversere stansen kom etter dialog med myndigheter og representanter på både føderalt, statlig og lokalt nivå. Prosjektet til rundt 50 milliarder kroner skal etter planen stå klart i 2027.

    Equinor-aksjen steg med rundt 1 prosent rett etter åpning, og ved børsslutt endte aksjen opp med 1,2 prosent. Selskapet ble også dagens mest omsatte aksje foran Kongsberg Gruppen (-1,6), DNB (+0,7) og Salmar.

    Sistnevnte falt med 7,8 prosent etter at oppdrettsselskapet la fram svakere kvartalsresultater enn forventet. Nedgangen er ifølge E24 den verste Salmar har opplevd på Oslo Børs siden 2022.

    Blant de øvrige tungvekterne på børsen steg Telenor med 1,6 prosent, Norsk Hydro med 1,1 og Yara med 1,3 prosent.

    Oljeprisen gikk også noe ned tirsdag. Et fat nordsjøolje ble ved børslutt omsatt for litt over 65 dollar fatet, ned med 0,6 prosent.

    Blant de toneangivende europeiske aksjeindeksene gikk FTSE 100 i London opp med 0,9 prosent, CAC 40 i Paris med 0,8 prosent, og DAX 30 i Frankfurt med 0,5 prosent.

    Se artikkel
  • Over 300 personer ble evakuert fra turistbåt i Aurlandsfjorden

    Røykutvikling i et elektrisk drevet sightseeingfartøy i Aurlandsfjorden førte til at skipet måtte legge til kai, og over 300 personer ble evakuert.

    Ifølge Vest politidistrikt dreier det seg om katamaranen Future of the Fjords, og røyken stammet fra et batterirom.

    Det var totalt 310 personer om bord, og skipet la til kai ved Onstad. De evakuerte ble fraktet bort i busser mens røykdykkere fra brannvesenet gikk om bord.

    Klokken 16.15 skriver operasjonsleder Steinar Hausvik i politiloggen at det ikke er mer røyk fra båten og at det foretas utlufting.

    Det er ikke meldt om personskader.

    Katamaranen var verdens første passasjerfartøy som utelukkende går på elektrisk motor da den ble sjøsatt i 2018.

    Se artikkel
  • Stortinget åpner kontrollsak mot regjeringen om forsinket innsatsstyrke

    Stortingets kontrollkomité åpner kontrollsak for å få fram detaljene om hvorfor den maritime innsatsstyrken til Forsvaret i Ramsund er kraftig forsinket.

    – Vår oppgave er å kontrollere at regjeringen gjennomfører Stortingets vedtak. Vi har fått sterke indikasjoner på at regjeringen ikke har gjort noe av betydning for å komme i gang med bygging i Ramsund, sier Peter Frølich (H), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, i en uttalelse til NTB.

    VG omtalte saken først.

    Den nye styrken skal bli den fjerde innsatsstyrken i Marinejegerkommandoen, som inngår i Forsvarets spesialstyrker. Den ble vedtatt opprettet av Stortinget i 2020.

    Flere ganger har regjeringen fortalt Stortinget at styrken skulle være operativ fra sent i 2026, men tirsdag sa forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) at basen til den nye styrken blir forsinket til 2028.

    – Alvorlig

    VG avslørte forrige torsdag at styrken fortsatt mangler både ledelse, personell og fartøyer. Forsvaret fastholder likevel at den skal være operativ innen utgangen av 2025.

    Frølich kaller situasjonen alvorlig.

    – Det er også grunn til å tvile på om det i det hele tatt vil være noe på plass innen 2026. Om alt viser seg å være forsinket, og verste fall motarbeidet, mener Høyre at dette bryter klart med hva Stortinget har forutsatt, sier han til NTB.

    – Marinejegerne i Ramsund skal være en bærebjelke i forsvaret av Norge. En høring i kontrollkomiteen vil kunne avdekke hva som faktisk har skjedd, legger han til.

    – Riktig å åpne sak

    – Jeg synes det var helt riktig at komiteen i dag besluttet å åpne sak, sier Venstre-leder Guri Melby i en pressemelding.

    – Når tillitsvalgte i Forsvaret uttrykker sterk tvil om hvorvidt prosjektet faktisk vil kunne være på plass i løpet av 2026, er det vår plikt å reagere. Forsvaret kan ikke baseres på tomme løfter, og vi må kunne stole på at forsvarsministeren gir korrekte og troverdige svar til Stortinget når vi ettergår fakta, sier hun.

    Melby sier det er viktig å avklare om forsinkelsene på Ramsund er symptomatisk for hvordan regjeringen håndterer langtidsplanen for Forsvaret mer generelt.

    Støtte fra SV

    Audun Lysbakken, SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen. støtter også at komiteen behandler saken.

    – Vi støtter åpning av kontrollsak fordi svarene komiteen har fått fra regjeringen, ikke har bidratt til å fjerne vår uro for denne saken. Vi må vurdere grundig om ikke regjeringen kunne og burde gitt Stortinget bedre informasjon om forsinkelsene. Vi har også behov for å gå grundigere inn i hva som er årsaken til at dette prosjektet utvikler seg saktere enn det som har vært forutsatt, sier Lysbakken i en kommentar til NTB.

    Ifølge Altinget er det Lysbakken som blir saksordfører.

    Til nettstedet sier Torbjørn Bongo, leder i Norges offisers- og spesialistforbund, at forsinkelsene viser at de som er ansvarlige for prosjektet ikke har gitt det tilstrekkelig prioritet. Han peker på at rammevilkårene ikke har vært tilstrekkelige og at driftssituasjonen i Forsvaret er anstrengt.

    Se artikkel
  • Japansk matematiker mottok Abelprisen fra kongen

    Japanske Masaki Kashiwara (78) skrev en mastergrad som fikk global innflytelse allerede som 23-åring. I år fikk han Abelprisen, overrakt av kong Harald.

    Kong Harald delte ut Abelprisen til Kashiwara i Universitetets aula i Oslo tirsdag ettermiddag. I forkant av seremonien var Kashiwara i audiens hos kongen på Slottet.

    Kashiwara mottar prisen for imponerende prestasjoner innen algebraisk analyse og representasjonsteori. Han har utforsket matematikken i over 50 år og publiserer fortsatt innen faget.

    – Masaki Kashiwara kommer nok til å gjøre dette til sin siste dag, tror jeg. Han stopper ikke, har Abelkomiteens leder Helge Holden uttalt til NTB.

    Prisvinnende ungdommer fra Tyskland, Frankrike, Nederland, Ungarn og Norge deltok under seremonien. De har alle vunnet ulike matematikkonkurranser, og det å delta under Abeluka er en del av premien.

    Kashiwara har uttalt at han håper matematikk vil få mer anerkjennelse etter hvert.

    – Jeg setter min lit til den yngre generasjonen, de som kommer etter meg, sier prisvinneren.

    Abelprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Rett etter seremonien var det mottakelse og et vitenskapsintervju med Kashiwara i Nationaltheatrets 2. etasje.

    Tirsdag kveld arrangeres regjeringsbankett for prisvinneren på Akershus slott.

    Se artikkel
  • Signerte kontrakt på 5,6 mrd for ny E6 i Nordland

    Snart starter byggingen av ny E6 mellom Megården og Sommerset nord for Fauske i Nordland.

    Vegvesenet har nå signert kontrakten med entreprenør Skanska på 5,6 milliarder 2025-kroner medregnet moms.

    Utbyggingen er den første av to delstrekninger på E6 Megården-Mørsvikbotn.

    I denne runden skal det bygges rundt 21,5 kilometer ny vei, med tre tunneler på til sammen 13,8 kilometer.

    Hovedarbeidet starter for alvor etter sommerferien. Planlagt åpning av ny vei er sent i 2031.

    Se artikkel
  • Norske hydrogenselskaper får milliardstøtte fra EU

    De norske selskapene GreenH, Gen2 Energy og Norwegian Hydrogen får tildelt til sammen 1,1 milliarder kroner i støtte av EU.

    Selskapene skal produsere fornybart hydrogen. Norwegian Hydrogen på Rjukan får 154,1 millioner kroner, Gen2 Energy i Mosjøen får 719,1 millioner kroner, og GreenH i Hammerfest får 255,7 millioner kroner, opplyser Enova i en pressemelding.

    Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gratulerer selskapene.

    – Dette er et viktig steg i arbeidet med å kutte utslipp, bygge ny industri og skape nye arbeidsplasser. Den grønne omstillingen går fremover, og Norge har et solid samarbeid med EU for å finne nye løsninger og teknologier, sier han.

    Tildelingen gis gjennom EUs budsjett for hydrogenproduksjon til maritim transport.

    – Støtten fra EU vil bidra til å styrke den norske satsingen og bekrefter samtidig at Norge er helt i front internasjonalt når det gjelder å ta i bruk og demonstrere hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

    Se artikkel
  • Vest-Norge: Snittpris for strøm på 39,9 øre per kWh onsdag

    I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,9 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 57,5 øre.

    Onsdagens snittpris per kWh er 17,1 øre lavere enn tirsdag og 1,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    For tre år siden var maksprisen 1,87 kroner per kWh og snittprisen var 1,36 kroner.

    Maksprisen onsdag på 57,5 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 18,5 øre lavere enn tirsdag og 6,09 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 94,3 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.

    Minsteprisen blir på 3,5 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

    Se artikkel
  • Nord-Norge: Snittpris for strøm på 4,8 øre per kWh onsdag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 13,3 øre.

    Onsdagens snittpris per kWh er 1,02 øre høyere enn tirsdag og 22,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    For tre år siden var maksprisen 13,7 øre per kWh og snittprisen var 13,1 øre.

    Maksprisen onsdag på 13,3 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 2,6 øre høyere enn tirsdag og 27,8 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 31,2 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.

    I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

    Minsteprisen blir på 1,2 øre per kWh mellom klokken 10 og 11 på formiddagen.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: