Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
I sommer vil venteplassen på E16 ved Gardermoen være stengt. Plassen har blitt brukt ulovlig til parkering i lengre tid.
Plassen som stenges, ligger i nordgående retning på E16 og blir benyttet av bilister mens de venter på å hente reisende på Gardermoen.
I sommermånedene blir venteplassen fort full og bilistene parkerer langs motorveien.
Dette er ulovlig, og en rekke bilister har blitt bøtelagt på grunn av parkeringen, noe som likevel ikke har gjort den ulovlige bruken mindre.
Det er forbudt og medfører stor fare å parkere langs en høyhastighetsvei der andre bilister kommer i 100 kilometer i timen, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.
Fra fredag kveld blir plassen stengt fram til slutten av august.
– Om noen likevel skulle finne på å parkere langs E16, er området kameraovervåket av Vegtrafikksentralen, så politiet vil bli varslet raskt, sier byggeleder Petter Looy Nielsen i Statens vegvesen.
– Jeg kan bekrefte at politiet innledningsvis har fått opplysninger fra andre som var om bord om at han sovnet, sier Kjetil Bruland Sørensen til NTB.
Han er påtaleansvarlig i Trøndelag politidistrikt.
Politiet har med dette en klar indikasjon på medvirkende årsak til grunnstøtingen torsdag, det konteinerskipet NCL Salten braste inn i fjæra på Byneset.
Det var én person på brua, han styrte skipet, som ikke endret kurs inn Trondheimsfjorden da det skulle.
Adresseavisen og NRK har også erfart at personen på brua kan ha sovnet.
Etterforskningsleder Per Christian Stokke ved Trøndelag politidistrikt sa til Adresseavisen torsdag at personen på brua har formelt status som mistenkt etter hendelsen.
Vedkommende er mistenkt for overtredelse av Skipssikkerhetslovens paragraf 14: «Et skip skal navigeres slik at det ikke oppstår fare for liv og helse, miljø eller materielle verdier»
Ungdomsskoleelever, særlig jentene, som er opptatt av hvordan de fremstår i sosiale medier, har dårligere psykisk helse og trivsel, viser en studie fra FHI.
Studien er gjennomført i samarbeid med Universitetet i Bergen. 1982 elever i alderen 13–15 år ble plassert på en skala, basert på hvor opptatt de er av selvpresentasjon i sosiale medier. Skalaen heter SPAUSCIS (Self-presentation and upward social comparison inclination scale).
Jo mer ungdommene tenkte på hvordan de framsto i sosiale medier, desto lavere skåret både gutter og jenter i gjennomsnitt på psykisk velvære. Sammenhengen var tydeligere for jentene.
– Dette betyr de guttene som har størst fokus på dette, kan oppleve litt dårligere psykisk velvære sammenlignet med de som har et mindre fokus på hvordan de fremstår, sier Jens Christoffer Skogen, seniorforsker ved FHI.
Forskerne understreker at studien ikke sier noe om årsakssammenheng. Det kan for eksempel være at dårligere psykisk helse fører til at man blir mer opptatt av hvordan man framstår i sosiale medier.
– Resultatene understreker behovet for målrettede tiltak for å redusere selvpresentasjon og sosial sammenligning i sosiale medier, sier Skogen
Forslag til tiltak er økt bevisstgjøring og kunnskap om hvordan sosiale medier på ulike måter kan påvirke psykisk helse negativt, for eksempel gjennom sosial sammenligning.
Xiaomi 15 Ultra gjør ting ingen andre mobiler kan. Det som skiller den ut fra røkla er den ekstremt enorme kamerahumpen på baksiden.
Kameramessig er dette imidlertid den aller beste mobilen i 2025. Da gir også den gedigne klumpen bak litt mer mening, og om du virkelig bryr deg om bildekvalitet kan det hende at du faktisk synes ergonomiofferet er verdt det.
For du verden for noen bilder du får i retur fra denne knipseren. Spesielt på skarphet, naturlige toner og portrettbilder er Xiaomi 15 Ultra mer eller mindre uslåelig, skriver Tek.no i en test.
Hi3G Access AB – kjent som «3» i Sverige – har inngått avtale med Nokia om å levere fast trådløst bredbånd (FTB/FWA) til særlig bedriftskunder, men også husstander. Samarbeidet sikter særlig mot å levere hurtig bredbånd til kunder i områder som ikke har tilbud om fiberbredbånd.
I en pressemelding skriver Nokia at brukerne vil få hurtig tilgang til bredbånd, slik at de kan strømme, jobbe, studere og knytte seg til nettet raskere enn før. (hf)
Fra tirsdag neste uke vil Meta bruke dine bilder, dine innlegg og annen informasjon fra Facebook og Instagram til opptrening av kunstig intelligens. – I strid med loven, sier Forbrukerrådet, som i dag har sendt brev til Meta med krav om at selskapet igjen drar i nødbremsen og stanser utrullingen.
– Vi forventer at Meta respekterer personvernlovgivningen og ikke undergraver grunnleggende forbrukerrettigheter, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Han oppfordrer samtidig norske Facebook- og Instagram-brukere om å aktivt takke nei til opptreningen.
Har du noen gang lagt ut innhold som er synlig for alle, anser Meta det som fritt vilt for å trene opp KI. Det kan gå på bekostning av personvernet, mener Myrstad: – Meta har tidligere dyttet folk i retning av å dele bilder og andre oppdateringer åpent på Facebook og Instagram. Mange har nok derfor mye innhold på sine sider som nå kan brukes til å trene Metas kunstige intelligens, som for eksempel bilder av barna sine, sier han. (hf)
Tradisjonell tv-titting falt med fem prosent til fordel for nett-tv sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Seksjonssjef Øyvind Halvorsen i Nkom sier i en pressemelding at de ser at strømming og andre nettbaserte videotjenester vokser og at flere nordmenn dropper tradisjonell TV.
– Vi ser også en trend hvor fiber vokser, mens TV-abonnement over kabel, satellitt og digitalt bakkenett taper terreng, fortsetter Halvorsen.
I underkant av 1,2 millioner abonnenter ser TV over internett ved hjelp av fiberbredbånd, noe som tilsvarer 60 prosent av TV-abonnentene i Norge. (hf)
Nordkoreanske myndigheter har startet gransking av ulykken som skjedde under sjøsettingen av et krigsskip tidligere denne uken.
Torsdag meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA at det hadde skjedd «en alvorlig ulykke» under sjøsettingen av det nybygde 5000 tonns krigsskipet. Noen deler av fartøyets bunn ble knust og skipet veltet over på den ene siden, het det. Landets leder Kim Jong-un var til stede under seremonien. Han kritiserte håndteringen og sa at det var «en kriminell handling utløst av komplett uforsiktighet».
Men fredag meldte KCNA at det slett ikke dreide seg om store skader. Tvert om bekrefter undersøkelser både under vann og inne i fartøyet at «det ikke oppsto noen hull i skipets bunn», skrev byrået.
– Skrogets styrbord side fikk skrammer og det kom en viss mengde sjøvann inn i akterdelen via en kanal, står det i KCNAs melding.
Omfanget av skadene «er ikke alvorlig», heter det videre.
KCNA melder at myndighetene nå skal granske hendelsen for å finne ut hva som gikk galt. Lederen for skipsverftet I Chongjin, der ulykken skjedde, ble innbrakt til avhør torsdag.
Eksperter anslår at det vil ta to-tre dager å gjenopprette balanse i skipet ved å pumpe ut sjøvann, og det ventes å ta rundt ti dager før skadene på fartøyets ene side er reparert, ifølge KCNA.
Nordområdene og Natos samkjøring Arktis blir stadig viktigere og et tema på toppmøtet i Haag neste måned, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Hele utviklingen i nordområdene og Arktis går i retning av økt internasjonal interesse og økt geopolitisk interesse, sier Støre til pressen etter torsdagens Nato-besøk.
Da Nato-sjef Mark Rutte var på norgesbesøk torsdag, viste Støre han hvordan det norske forsvaret jobber i nord – på Evenes luftstasjon i Nordland og marinebasen på Ramsund i Troms.
Statsministeren trekker fram at de sju arktiske statene i Nato – USA, Canada, Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island – nylig ble enige om en felles tilnærming til Arktis og hvordan Nato skal jobbe med det.
Han tror det høye nord blir viktigere framover.
– Arktis er jo en geografisk veldig spesiell del, fordi områdene er så store. Og det å kunne ha kapasitet til å være til stede, følge og ivareta Nato-prinsippene der, det bør begynne med at de arktiske statene tenker ganske likt på hvordan det skal være. Så opp mot Haag kommer vi nok til å kunne legge det fram.
Støre sier at Norge, sammen med Sverige og Finland, også jobber med å samordne for å passe inn i en Nato-kommando som ligger i Virginia i USA. Målet er at den skal være operativ i år.
Forsvarsminister Tore O. Sandvik var også til stede under Nato-besøket.
– De siste årene har vi opplevd større oppmerksomhet om nordområdene. For selv om Putin taper voldsomt på slagmarken i Ukraina, er fortsatt Nordflåten – de strategiske ubåtene – intakt. Og atomvåpnene er intakt, sier Sandvik.
Det har ført til at flere allierte oftere reiser nordover, ifølge forsvarsministeren.
– Vi ser at allierte i Nato øker oppmerksomheten om nordområdene. Og det vitner også om at dette er et tema som øker, og vi ønsker også at det skal være et større tema i Nato.
Idet dagen nærmet seg omme og middag var servert før pressen, politikerne og byråkratene skulle reise hjem torsdag, gikk alarmen hos to av jagerflypilotene som var på vakt.
Begge reiste seg kontant og forlot rommet. Igjen sto det to tallerkener der maten bare så vidt var blitt rørt.
Det viste seg å dreie seg om russiske fly som fløy for tett på norskekysten. Og en liten halvtime senere skjøt to jagerfly opp fra Evenes lufthavn.
– Slik er hverdagen her på Evenes, forklarte en av dem som jobber på lufthavnen til alle middagsgjestene.
Så langt i år anslår forsvarspersonell på lufthavnen at det har vært rundt 40 slike hendelser, noe som ifølge dem er helt normalt.
Mannen som hadde ansvaret for å styre konteinerskipet NCL Salten da det gikk på grunn ved Byneset i Trondheim torsdag morgen, har fått status som mistenkt i saken.
– Han styrte skipet på det tidspunktet, sier etterforskningsleder Per Christian Stokke i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.
Grunnstøtingen skjedde like før daggry, bare meter fra et bolighus i fjæresteinene. Ingen personer ble skadet i hendelsen.
Ifølge politiadvokat Kjetil Bruland Sørensen som er påtaleansvarlig i saken, er den mistenkte siktet for mulig brudd på skipssikkerhetsloven paragraf 14, som stiller krav til forsvarlig navigering for å unngå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier.
– Det er ingen indikasjoner på teknisk svikt på fartøyet, sier Sørensen.
Politiet har heller ingen mistanke om at mannen har fått et illebefinnende.
Den mistenkte skal ha vært alene på brua da hendelsen skjedde, men var ikke skipets kaptein.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.