En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Forbrukerrådet og Naturvernforbundet kritiserer merking av teflonstekepanner

    Stekepanner med slippbelegg med teflon markedsføres som PFOS- og PFOA-frie. – Grønnvasking og forbudt, mener Forbrukerrådet og Naturvernforbundet.

    Fluorstoffene PFOS og PFOA er forbudt. De tilhører en gruppe miljøgifter som Miljøverndirektoratet betegner som blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.

    Forbrukertilsynet må gripe inn mot markedsføringen av stekepanner som «PFOS- og PFOA-frie», mener Forbrukerrådet og Naturvernforbundet.

    – Det er grønnvasking å hevde at et produkt er «fritt for» stoffer som uansett er forbudt, sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat og helse i Forbrukerrådet, i en uttalelse NTB har fått tilsendt.

    Hun hevder praksisen er uetisk og fremstår som villedende, noe som er i strid med markedsføringsloven.

    Hevder teflon kan være farlig

    Forbrukertilsynet og Naturvernforbundet reagerer også på at det på flere produkter fremgår enten i liten skrift eller via QR-koder at non-stick-stekepannene inneholder teflon (PTFE). Teflon er ikke forbudt, selv om det fremstilles blant annet ved hjelp av PFOA.

    – Denne merkingen kan være med på å villede forbrukere til å tro at produktet er tryggere enn konkurrentenes, og vi tror at dette gir et inntrykk av at stekepannene er uten fluorstoffer, sier Grönberg.

    Det er i dag svært mange fluorstoffer som fortsatt er lovlige, selv om skader av stoffene i naturen ikke kan reverseres. Naturvernforbundet krever et forbud på gruppenivå.

    Dette er i tråd med et forslag Norge har utarbeidet sammen med Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland om å forby hele gruppen av per- og polyfluorerte stoffer (PFAS-er) i hele EU/EØS. Restriksjonen mot PFAS er til behandling, og arbeidet vil fortsette i 2025.

    Trygt ved «normal bruk»

    I 2006 gjennomførte Folkehelseinstituttet en helserisikovurdering for Statens forurensingstilsyn (SFT) av teflon, fordi det fantes lite informasjon om toksikokinetikk og effekter av stoffet. Siden teflon fremstilles med PFOA, kan det være rester av dette i teflonredskaper. Selskapet Dupont, som har enerett på bruk av teflon, har garantert at produktene er frie for PFOA.

    Konklusjonen i rapporten var at ved normalt bruk av teflonkokekar, vil ikke teflon dekomponere til PFOA, og helseskadelige dekomponeringsprodukter vil ikke dannes: «Mengden PFOA den generelle befolkningen kan eksponeres for fra teflonbelagte kokekar og stekepanner, er svært lav».

    FHI tok imidlertid ikke med i sin vurdering mulig eksponering etter matlaging ved for høye temperaturer, etter tørrkoking i kokekar eller skader og riping på belegg.

    Vil ha mer forskning

    Naturvernforbundet mener det ikke er nok for produsenter og salgsledd å vise til at stoffer ikke er forbudt.

    – Produsenter og selgere må kunne dokumentere at stoffene ikke skader mennesker eller natur, sier Anne Guri Solem i Naturvernforbundet.

    Nå krever de og Forbrukerrådet at Forbrukertilsynet følger opp og fører tilsyn med markedsføringspraksisen. I tillegg er Mattilsynet bedt om å føre tilsyn.

    PFAS-er har vært brukt både i industrielle prosesser og i forbrukerprodukter siden 1950-tallet.

    Se artikkel
  • LO-topp kritiserer Aps skatteforslag

    LO-sekretær Kathrine Haugland Martinsen har lite sans forslaget om å gi skattelegg til tilfeldige unge. Hun mener det er dyrt og lite effektivt.

    Forslaget, som Finansdepartementet sendte på høring tirsdag, kan gi 100.000 tilfeldige unge mellom 20 og 35 år et fradrag som kan gi inntil 27.500 kroner lavere skatt. Gruppen skal følges i tre til fem år.

    Overfor Klassekampen signaliserer LO-sekretæren at hun ikke har tro på forslaget.

    – Målet må være å få flere unge i jobb. Forslaget om jobbskattefradrag for unge er dyrt og lite effektivt, skriver hun i en epost.

    Martinsen mener regjeringen isteden bør bruke penger på noe annet.

    – Vi bør heller bruke de samme midlene på flere arbeidsmarkedstiltak, styrke etter- og videreutdanningen, heve kompetansen til unge og styrke Navs kapasitet til å drive tett og effektiv oppfølging, uttaler LO-toppen.

    Hun ber finansminister Jens Stoltenberg (Ap) om å jobbe for et bredt skatteforlik.

    Finansministeren forsvarer forslaget med at det er nødvendig å innhente kunnskap ved å prøve ut nye tiltak.

    – Et forsøk med arbeidsfradrag kan lære oss hvordan skattesystemet kan supplere andre tiltak for å bidra til å få flere i jobb, sa Stoltenberg da forslaget ble presentert.

    Se artikkel
  • USA og Argentina langer ut mot WHO

    Helseministrene i USA og Argentina går til felles angrep på Verdens helseorganisasjon (WHO) og pandemihåndteringen og bekrefter at de melder seg ut.

    Robert F. Kennedy jr. og Mario Lugones sier håndteringen av koronapandemien synliggjorde «strukturelle og operative mangler som undergravde den globale tilliten og viste det akutte behovet for uavhengig og forskningsbasert ledelse innen global helse».

    – Utmeldingen markerer starten på en ny vei – mot å bygge en moderne og åpen samarbeidsmodell for global helse, basert på vitenskapelig integritet, åpenhet, suverenitet og ansvarlighet, sier de to ministrene.

    Kennedy besøkte Argentina denne uken og møtte president Javier Milei. De to diskuterte WHO-utmeldingen og «å danne en alternativ internasjonalt helsesystem», skrev Kennedy på X tirsdag.

    Noe av det første Donald Trump gjorde etter å ha blitt gjeninnsatt som amerikansk president, var å gi ordre om at USA skulle melde seg ut av WHO innen ett år.

    Se artikkel
  • SpaceX mistet kontrollen med rakett under prøveoppskyting

    Rundt en halvtime etter prøveoppskytingen av romraketten Starship mistet SpaceX kontroll over raketten, som begynte å spinne og lekke drivstoff.

    Den ubemannede raketten returnerte til jordens atmosfære ukontrollert og tidligere enn planlagt etter at det oppsto problemer. Det er antatt at den gikk i oppløsning et sted over Indiahavet.

    – Jeg vil bare bekrefte at vi offisielt mistet kontakt med fartøyet for noen minutter siden. Test nummer ni er dermed avsluttet, sa Dan Huot i SpaceX under direktesendingen av oppskytingen.

    De to foregående prøveoppskytingene av Starship endte i eksplosjoner. Totrinnsraketten klarte seg dermed bedre under oppskytingen fra Texas tirsdag kveld enn ved de to foregående forsøkene.

    Oppskytingen ble strømmet på nettsiden til Elon Musks romfartsselskap SpaceX. Starship er en del av selskapets ambisjoner om fremtidige reiser til andre planeter.

    Se artikkel
  • Enighet i statsoppgjøret – ingen streik

    Det er enighet i statsoppgjøret, opplyser LO Stat og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

    – Dette er et mellomoppgjør der vi bare forhandler om økonomi. Det er positivt at vi nå har kommet til enighet også med LO Stat om et oppgjør som gir grunnlag for reallønnsvekst til alle og støtter opp om en samordnet lønnsdannelse i staten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

    Leder Elisabeth Steen i LO Stat betegner meklingen som «en stri tørn».

    – Vi gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enige med staten i forhandling. Det innebar at vi startet denne meklingen med et dårlig utgangspunkt. Derfor er jeg veldig fornøyd med at vi har klart det vi først og fremst ønsket: å sikre hele laget, sier hun.

    Se artikkel
  • Folketinget i Danmark vil ikke stanse våpenhandel med Israel

    Et dansk borgerforslag om å stanse våpenhandelen med Israel samlet 50.000 underskrifter, men får ikke flertall på Folketinget.

    Den manglende politiske støtten er klar etter at den danske regjeringen og partiene Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, SF, De Konservative og Dansk Folkeparti tirsdag sa at de ikke stiller seg bak forslaget.

    Enhedslisten og Alternativet støtter forslaget om stans i våpenhandelen, mens De Radikale er «positivt stemt».

    Alt dette kom fram da den danske nasjonalforsamlingen tok opp forslaget til en første behandling, etter at 50.000 dansker hadde slutte seg til det i løpet av bare to dager.

    Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier beslutningen om å ikke stanse handelen først og fremst skyldes at hans departement allerede har lagt seg på en restriktiv linje og skjerpet adgangen til våpeneksport til Israel.

    – Samtidig er det vår vurdering at Danmarks tilgang til eksportkontroll, også når det gjelder F-35-programmet, er i overensstemmelse med Danmarks EU-rettslige og internasjonale forpliktelser, sier utenriksministeren.

    Se artikkel
  • Trump sier rakettforsvar vil koste Canada 61 milliarder dollar

    USAs president Donald Trump sier det vil koste Canada 61 milliarder dollar å være del av det planlagte rakettskjoldet som har fått navnet Golden Dome.

    Trump har tidligere sagt at Canada ønsker å være en del av gigantprosjektet.

    I forrige uke sa Canadas statsministrer Mark Carney at landet vurderer en mulig investering i prosjektet, som har en anslått totalkostnad på 175 milliarder dollar eller drøyt 1760 milliarder kroner.

    Se artikkel
  • Flokk med kyr inntok E16 i Jevnaker

    Ti-tolv kyr skapte problemer da de kom seg ut på E16 i Jevnaker i Akershus. De er nå tilbake igjen i naturen, ifølge politiet.

    Sørøst politidistrikt meldte om saken klokka 23.16 tirsdag kveld. Kyrne ble sett ved bomstasjonen på Nyveien.

    – Kuene er tilbake i naturen, og veien er trygg for bilister, opplyser operasjonsleder Øystein Paus Eikedalen i politiloggen natt til onsdag.

    Se artikkel
  • Innstillingen om omstridte EU-direktiver levert – bred støtte i Stortinget

    To komiteer leverte tirsdag sine innstillinger om å si ja til tre EU-direktiver om energi og miljø. Direktivene har støtte fra Ap, Høyre, Venstre, MDG og KrF.

    Både energi- og miljøkomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen leverte innstillingene om fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet tirsdag, skriver NRK.

    Strid om innlemmelse av de tre direktivene førte til at Ap-Sp-regjeringen sprakk i januar. Arbeiderpartiet sto hardt på at direktivene skulle godkjennes så raskt som mulig.

    Sp, Frp, SV, Rødt imot

    – Senterpartiet vil ha lave strømpriser for folk og næringsliv. Da må vi ta tilbake nasjonal kontroll over krafta vår og ikke dilte etter EUs dysfunksjonelle strømsystem. EUs fjerde energimarkedspakke må vurderes samlet fordi direktivene henger sammen. Nok en gang går Ap og Høyre i front for å ta Norge i feil retning, sier Senterpartiets Lisa Marie Ness Klungland, medlem av Stortingets energi- og miljøkomité, i en kommentar til NTB.

    Også Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt går imot innstillingen.

    – Rødt er særlig kritisk til fornybardirektivet, som tvinger norsk industri til å kjøpe meningsløse opprinnelsesgarantier for å «bevise» at de bruker fornybar kraft. I tillegg øker direktivet presset på naturen, blant annet med kortere frister for konsekvensutredninger. Det er alvorlig, sier Sofie Marhaug (R) til NRK.

    Partiet mener at EU og EØS brukes til å slå ned på sosialt rettferdige løsninger og demokratisk kontroll over kraften.

    – Senest i dag ble det hevdet at norgespris på strøm liksom er i strid med EØS-avtalen. Nå har tilhengerne av det usosiale markedet fått enda flere argumenter fordi direktivene knytter Norge enda tettere til EUs energiunion, sier hun.

    Ren energi-pakke

    Fra Frp er også beskjeden klar: Partiet er imot innføringen av fjerde energimarkedspakke, både stykkevis og fullstendig.

    De er dessuten bekymret for det stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen betegner som en stadig økende flom av direktiver og reguleringer fra EU som svekker norsk konkurransekraft og som kommer med store kostnader for folk flest.

    – Det er fullstendig uforståelig at Arbeiderparti-regjeringen, sammen med Høyre, Venstre, KrF og MDG banker gjennom direktivene og følger blindt etter EUs dysfunksjonelle energi og klimapolitikk. Frp ønsker en annen kurs enn EU på energifeltet og mener tilgang på rikelig med ren og rimelig kraft først og fremst skal komme norske strømkunder til gode, og er imot planer om Norge som Europas Grønne batteri, sier Nilsen til NTB.

    De tre energidirektivene er en del av EUs Ren energi-pakke, som består av i alt åtte direktiver og forordninger. De øvrige fem blir liggende i skuffen i hvert fall ut neste stortingsperiode om Ap får fire nye år, har statsminister Jonas Gahr Støre slått fast. Dette har imidlertid vekket irritasjon i EU.

    Se artikkel
  • Daglig leder dømt til fengsel etter arbeidsulykke i Sunnfjord

    I 2023 døde en mann etter å ha falt åtte meter ned fra et tak. Nå er daglig leder og eier av selskapet der mannen var ansatt, dømt til fengsel.

    Ulykken skjedde i Sunnfjord i august 2023 da en 40 år gammel arbeider skled på en takplate og falt over åtte meter ned på bakken. Han døde av omfattende knusningsskader og indre blødninger.

    Arbeidsulykken skjedde mens firmaet la nye takplater på en driftsbygning. Fall­sikring manglet, og det var betydelige mangler ved stillaset som var satt opp, ifølge dommen fra Sogn og Fjordane tingrett, skriver Byggeindustrien.

    Sogn Avis har også omtalt dommen.

    Den daglige lederen nektet straffskyld, men han ble funnet skyldig i to brudd på arbeidsmiljøloven. Straffen ble 75 dagers fengsel. I tillegg må han ut med til sammen 950.000 kroner i oppreisning til den ansattes etterlatte.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: