Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Aksjonsdagen mot barnekreft som oppfordrer folk til å ta på seg en fotballdrakt har skapt stort engasjement og fått inn mye penger.
15,2 millioner kroner er samlet inn til Barnekreftforeningen, viste foreløpige tall fredag kveld, skriver organisasjonen selv i en pressemelding.
Dermed er rekorden fra i fjor slått med 6 millioner kroner. I fjor ble 9,2 millioner kroner samlet inn.
– Dette fantastiske resultatet vil bidra til at det bygges et sterkere forskningsmiljø på barnekreft i Norge, sier generalsekretær Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen.
Foreningen forventer at beløpet stiger ytterligere utover kvelden. Pengene skal gå til forskning på barnekreft.
– Det er virkelig rørende å se et så sterkt engasjement for Fotballtrøyefredag blant små og store over hele landet. Overalt går folk rundt med fotballdrakter på seg. Vi vet at det betyr utrolig mye for familiene som er berørt, sier Nicolaysen.
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard, for første gang siden 2018.
En fjellrev med «avvikende atferd» ble avlivet 28. april nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Undersøkelser ved Veterinærinstituttet på Ås viser at den syke reven var smittet med rabies, ifølge instituttet.
Rabies er en svært farlig sykdom, og dødelig for mennesker. Det har aldri blitt påvist rabies på Fastlands-Norge, men det påvises fra tid til annen på Svalbard, sist i 2018 hos fjellrev og reinsdyr. I 2011 og 1980 ble det også funnet.
Fjellreven manglet de fleste fortennene og hadde store sår i munnslimhinnen. Den ble observert bitende på bildekk og fremsto som tam, som er vanlig atferd ved rabies.
– Dersom du på Svalbard observerer fjellrev eller reinsdyr som viser unormal atferd eller er døde, meld straks fra til Sysselmesteren. Ikke håndter dyrene selv! Hunder må holdes under oppsyn, og det oppfordres til ikke å mate rev, sier Knut Madslien, seksjonssjef for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet.
Går det som prognosene tilsier, blir det gratis å kjøre E6 mellom Dal og Minnesund fra begynnelsen av juli.
I 14 år har bilister måttet betale for å få kjøre på den 19 kilometer lange strekningen på motorveien nordover fra Oslo, hvor det står to bomstasjoner. Nå kan slutten være i sikte, ifølge Eidsvoll Ullensaker Blad.
– Våre prognoser viser at innkrevingen avsluttes 7. juli 2025. Tidspunktet blir annonsert fire uker før, sier prosjektleder Birgitte B. Johansen i Vegfinans.
Opprinnelige skulle innkrevingen vare i 15 år – altså fram til 2026. Men nå ser det ut til at man allerede i sommer kan kjøre strekningen uten å betale.
Brasils president Lula de Silva vil styrke det strategiske partnerskapet med Russland. Dette kom fram under et møte fredag med president Vladimir Putin.
Den brasilianske presidenten var i Moskva som gjest for å delta i den russiske markeringen av det er 80 år siden slutten på andre verdenskrig. Ingen vestlige ledere, utenom Slovakias president Robert Fico, var til stede under paraden i den russiske hovedstaden.
Lula benyttet anledningen til å fordømme USA avgiftspolitikk og de til dels skyhøye tollsatsene som en lang rekke land er blitt ilagt.
– Jeg er på besøk her for å styrke og utvikle vårt strategiske partnerskap, sa Lula i samtalen med Putin.
Russland forsøker å utvide sine kontakter utenfor vesten etter invasjonen av Ukraina og de påfølgende sanksjonene. Landet søker tettere samarbeid med land som Brasil, Kina og India for å bygge en motvekt til USA og Nato.
– Vi er interessert i å drøfte spørsmål knyttet til forsvar, romfart, forskning og teknologi, utdannelse og ikke minst energiforsyning, sa president Lula.
Antall tilfeller av meslinger i årets utbrudd i USA har passert 1.000, ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet CDCP.
Ifølge CDCP er antall tilfeller kommet opp i 1005 siden nyttår, hvorav 70 prosent er i Texas, der epidemien startet.
Tre personer, hvorav to mindreårige, er hittil døde av den svært smittsomme sykdommen som for noen år siden var utryddet i USA.
Utbruddet vokser og sprer seg til en rekke delstater i Midtvesten samtidig som helseminister Robert F. Kennedy jr. fortsetter å undergrave tilliten til MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder.
I strid med forskningen har Kennedy hevdet at den svært effektive MMR-vaksinen er farlig og inneholder fosterrester.
USAs president Donald Trump vurderer ifølge medier høyere skatt på USAs rikeste. Det kan bli vanskelig å svelge for mange republikanerne i Kongressen.
Washington Post, New York Times og flere andre medier skriver at Trump har bedt speakeren i Representantenes hus, Mike Johnson, om å øke skatten på de rikeste i budsjettet de jobber med.
Trump-administrasjonen ser etter flere måter for å hente inn mer inntekter til staten, som år etter år har går med stadig større underskudd.
Blant forslagene Trump og finansminister Scott Bessent jobber med, er en ny høyere skatteklasse for dem som tjener mer enn 5 millioner dollar, eller øke skatten på dem som er i den nåværende øverste skatteklassen.
I dagens system betaler de som tjener over cirka 630.000 dollar og er i øverste skatteklasse, 37 prosent skatt.
Men et slikt forslag vil bli vanskelig å godta for republikanerne i Kongressen som nå jobber med å forlenge skattekuttene som Trump innførte i 2017 og som utløper senere i år.
De forsøker å få skattekutt til å stemme overens med utgiftskuttene de planlegger, for at ikke USAs enorme statsgjeld skal vokse enda mer.
Til grunn for forhandlingene ligger kutt for 2 billioner dollar over de neste ti årene.
Men noen ledere i Kongressen har begynt å protestere mot enkelte av de sosiale kuttene som Trump og de mer kompromissløse vil ha for å bidra til et balansert budsjett, blant annet helsetjenesten Medicaid og matsubsidier for de fattigste.
Andre derimot står fast på at de prioriterer enda lavere skatter. De ønsker at skattekuttene fra 2017 skal fortsette og vil ha løftene om skattekutt som Trump ga i valgkampen, innfridd, som skattefritak for tips, trygder og overtid.
Dermed er forhandlingene fastlåst. Ron Johnson er en av dem som er imot det foreløpige forslaget fordi det innebærer et for stort underskudd og dermed øker statsgjelda enda mer. Han vil heller ha enda mer kutt i utgiftene framfor økt skatt
Senator Josh Hawley sier han godt kan godta høyere skatt på de rikeste, men viser til at det kanskje ikke er noen andre som ville det.
MDGs storbytopper kritiserer det de mener er en manglende bysatsing fra regjeringen. De håper på gode nyheter i revidert nasjonalbudsjett.
MDG-toppene i Bergen, Oslo og Trondheim har høye forventninger til regjeringens varslede bysatsing i revidert nasjonalbudsjett, ifølge en felles uttalelse fra partiet. De beskriver dette som «siste sjanse for å levere» for regjeringen.
Thor Haakon Bakke, gruppeleder for MDG i Bergen, peker på at det er i byene man kan gjøre mest for de barna og familiene med minst.
– Områdesatsing er presist og funker som bare søren, og kan skaleres massivt opp uten problemer, sier han.
Sirin Stav, gruppeleder i Oslo, krever handling.
– Områdesatsingene i Oslo bidrar til å løfte nabolagene og familiene som trenger det mest. Nå er det tid for handling, ikke tomme ord, sier hun.
MDGs byråd for byutvikling i Trondheim, Lars Viko Gaupset, peker på kommunenes økonomiske utfordringer. Han sier at det ikke hjelper med bedre samhandling «hvis det ikke er ressurser nok til å hente ut disse gevinstene.»
MDG, som har landsmøte i disse dager, etterlyser særlig styrkede områdesatsinger og økt fokus på forebyggende arbeid for unge i bydeler med levekårsutfordringer.
Amerikanske myndigheters oversikt over kostnadene ved vær- og klimakatastrofer fra 1980 og fram til i dag, skal nå legges ned.
Ansvaret for denne databasen har ligget hos National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), hvor budsjettet og staben er blitt kraftig redusert de siste månedene.
Etaten opplyste torsdag at oversikten over kostnadene ved værkatastrofer ikke lenger skal oppdateres. Tallene for årene fram til 2024 skal arkiveres.
De økonomiske tapene som følge av orkaner, flommer og skogbranner vil dermed ikke lenger være lett tilgjengelig, verken for forskere eller folk flest. Tallene så langt har vist en kraftig økning i antallet værkatastrofer med skader for over 1 milliard dollar – i takt med endringene i klimaet.
– Å skjule mange milliarder i kostnader er Trumps siste grep for å la amerikanerne leve i uvisshet om klimakatastrofer, hevder Maya Golden-Krasner fra organisasjonen Center for Biological Diversity.
NOAA har blant annet ansvar for værvarsling, havforskning, klimaforskning og fiskeriregulering. Siden Donald Trump igjen ble president, er en betydelig del av NOAAs ansatte blitt forsøkt sparket.
Trump har også tatt en rekke andre grep som rammer klimaforskning og tiltak for å kutte utslipp og verne miljøet. I stedet vil han satse hardere på olje, gass og kull.
Iran er gått med på å møte USA til en fjerde runde med indirekte samtaler om spørsmål knyttet til atomvåpen, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.
Samtalene via mellommenn finner sted i Oman.
Nyhetsbyrået omtales som halvoffisielt og knyttes til Revolusjonsgarden i Iran.
Fjerde runde skulle opprinnelig ha vært holdt i Roma 3. mai, men ble utsatt. Myndighetene i Oman, som opptrer som mellomledd, oppga at det på grunn av logistikkutfordringer var nødvendig å utsette møtet.
Kongsberg-aksjen stupte hele 8,7 prosent fredag og tok med seg hovedindeksen i fallet. Da børsen stengte, hadde indeksen svekket seg 0,58 prosent til 1505 poeng.
Kongsberg Gruppen leverte torsdag et overskudd for tredje kvartal som var vesentlig bedre enn det konsernet fikk i samme kvartal i fjor. Samme dag steg aksjen 4,3 prosent etter tallslippet, men fredag gikk investorene tilsynelatende mann av huse for å kvitte seg med aksjen.
Fallet på 8,7 prosent tilsvarer en redusert markedsverdi på 27 milliarder kroner, ifølge E24. Så langt i år er aksjen fortsatt opp nær 30 prosent tross fredagens børsfall.
Kongsberg-aksjen var fredagens mest omsatte, foran Equinor (+0,8) og Aker BP (+2,7).
Orkla-aksjen, den femte mest omsatte fredag, var ned 5,8 prosent og bidro til at hovedindeksen avsluttet uka med et relativt markant fall på 0,58 prosent.
Ved børsens stengetid ble et fat nordsjøolje (Brent spot) omsatt for 63,27 dollar, opp 0,1 prosent. Brent-oljen med levering i juli omsettes for 63,39 dollar, opp 0,9 prosent, ifølge Finansavisen.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.