Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Kina startet onsdag landets første romferd som skal hente steinprøver fra en asteroide. Oppdaget tar to og et halvt år.
Det statlige nyhetsbyrået Xinhua bekrefter at det ubemannede romfartøyet Tianwen-2 er skutt opp og på vei mot asteroiden 469219 Kamoʻoalewa. Den ligger rundt 16 millioner kilometer fra jorden, noe som regnes som ganske nærme for en asteroide. Det er over 40 ganger så langt unna som månen, som ligger snaut 400.000 kilometer fra oss.
Det er ventet at romskipet kommer fram i juli neste år. Etter å ha tatt prøver av den lille asteroiden, skal en kapsel med steiner sendes tilbake til jorden, der den er ventet å ankomme i november 2027.
Dersom kineserne lykkes, blir de det tredje landet som har hentet prøver fra en asteroide. Japan var først ute i 2010 og deretter i 2019, fulgt av USA i 2020.
Spretter du opp så fort flyet har landet? Eller irriterer du deg over dem som gjør det? I Tyrkia vanker det nå bot hvis du løsner sikkerhetsbeltet for tidlig.
Nye regler fra Tyrkias luftfartstilsyn betyr at du kan få bot dersom du løsner setebeltet, reiser deg eller åpner bagasjehyllene før flyet har sluttet å takse. Ifølge tyrkiske medier kan boten bli på opptil 700 kroner.
Flyselskapene må endre sikkerhetsinstruksen og fortelle passasjerene at reglebrudd vil bli dokumentert og meldt inn til myndighetene, ifølge et rundskriv fra tilsynet. De sier endringen kommer etter klager fra passasjerer og inspeksjoner som tydet på at stadig flere bryter reglene.
– Til tross for at passasjerene får beskjed om reglene, er det mange som reiser seg før flyet har kommet fram til oppstillingsplassen og før skiltet med «fest setebeltene» er slukket, skriver tilsynet.
Passasjerer som spretter opp for å ta ned bagasjen så fort skiltet slukker, er et irritasjonsmoment for mange reisende.
De fire regionale helseforetakene har valgt å direktetildele operatøransvaret for alle landets ambulansehelikoptre til Norsk Luftambulanse.
Anskaffelsen inkluderer etablering av en ny base i Elverum.
– Beslutningen er et resultat av en grundig prosess med forhandlinger, hvor Norsk Luftambulanse har bidratt til å finne løsninger som kunne aksepteres av de regionale helseforetakene, sier Jan Frich, administrerende direktør ved Helse Midt-Norge og leder for styringsgruppen for forhandlingene, i en pressemelding.
Direktetildelingen betyr at tjenesten ikke legges ut på anbud.
– Dette betyr at man har sikret en stabil og trygg luftambulansetjeneste. Det er en seier både for pasientene og de ansatte. Dette er et paradigmeskifte i hvordan luftambulansen drives i Norge, sier generalsekretær Stephen J.M. Solllid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Avtalen gjelder fra 1. juni 2028, ved utløpet av dagens avtale. I praksis blir det ingen endring, ettersom Norsk Luftambulanse vant den forrige anbudskonkurransen og allerede flyr ambulansehelikoptrene på de nåværende 13 basene.
Anskaffelsen vil bli oversendt EFTAs overvåkingsorgan Esa for behandling, en prosess som forventes å ta noen måneder, opplyser Helse Midt-Norge.
Til FriFagbevegelsesier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han er glad for at et oppdrag som ble gitt i fjor sommer, har resultert i denne avtalen.
– Det sikrer trygghet for en viktig del av helsetjenesten. Nå starter arbeidet med å forankre ordningen hos Esa, sier Vestre.
– Denne avtalen bidrar til å videreutvikle det gode samarbeidet med ideelle aktører innenfor helse- og omsorgssektoren, slik regjeringen også har uttrykt ønske om i Hurdalsplattformen, sier han videre.
Tesla lanserer sin robottaxi-tjeneste i Austin i Texas om to uker, melder Bloomberg og viser til en ikke navngitt kilde.
Tesla-sjef Elon Musk har lenge lovet at selskapets selvkjørende taxier en dag skal rulle på amerikanske veier, og nå ligger det altså an til å bli en realitet.
Ifølge Bloombergs kilde er planen å starte taxitjenesten 12. juni, men det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til datoen. Musk selv sa for en uke siden at det skulle skje innen utgangen av juni.
Samtidig røpet Musk at det er Austin, delstatshovedstaden i Texas, som får det første ti robottaxiene fra Tesla. Hvis lanseringen går som planlagt, er det målet å få flere tusen av de selvkjørende taxiene ut på veien i løpet av kort tid, og storbyer som Los Angeles og San Francisco står på Teslas ønskeliste.
Det er gått ni år siden Musk første gang lovet investorene at Tesla var nær ved å kunne lansere en selvkjørende bil. I 2019 sa han på et stort investorarrangement at han var veldig sikker på at det ville være over 1 million selvkjørende Teslaer på veien innen 2020 var omme.
Google lanserte sin selvkjørende taxitjeneste Waymo i 2020, og er etablert i blant annet Los Angeles, San Francisco, Miami og Austin.
Moderna sier Trump-administrasjonen har sagt opp en kontrakt på over 700 millioner dollar i støtte til utvikling av selskapets vaksine mot fugleinfluensa.
I januar fikk Moderna en kontrakt med USAs myndigheter under Donald Trumps forgjenger i Det hvite hus, Joe Biden. Kontrakten var på 590 millioner dollar, som tilsvarer rundt 6 milliarder kroner med dagens kurs. Året før fikk selskapet 176 millioner dollar av det amerikanske helsedepartementet til vaksineutvikling.
Moderna sier de vil se på andre muligheter for å fortsette den langt fremskredne utviklingen av vaksinen og påfølgende produksjon.
Selskapet sier også at de har fått positive foreløpige resultater fra testing av fugleinfluensavaksinen, blant annet med tanke på sikkerhet, underveis i utviklingsarbeidet.
Slovakias regjering åpner for salg og servering av bjørnekjøtt samtidig som 350 bjørner skal felles for å redusere bestanden.
Statssekretær Filip Kuffa i det slovakiske miljødepartementet skriver på Facebook at staten vil legge ut kjøttet fra de felte bjørnene for salg «fordi bjørnekjøtt er spiselig».
Vedtaket har satt sinnene i kok hos miljøforkjempere, som kaller det absurd og sier det vil oppmuntre til tjuvjakt.
Brunbjørner er beskyttet i Europa, men det er åpning for unntak og regulert felling. Flere land tillater salg av bjørnekjøtt som mant, blant annet Slovenia. Kuffa forsikrer at det må dokumenteres at bjørnen er lovlig felt før kjøttet kan legges ut for salg.
Miljøforkjemper Marian Hletko er en av dem som synes det er absurd at organisasjoner underlagt miljødepartementet skal selge bjørnekjøtt.
– Organisasjoner som er til for å beskytte naturen skal gjøres om til statlige slaktehus for salg av kjøtt fra vernede dyr, sier Hletko, som tilhørere et initiativ for vern av skog.
Han mener vedtaket også vil oppmuntre til ulovlig jakt.
– Når staten signaliserer at den ikke er interessert i å beskytte bjørnene, vil tjuvjegere være mindre bekymret for mulige sanksjoner.
Etter flere bjørneangrep har regjeringen i Slovakia erklært krisetilstand i de fleste av landets distrikter. Beslutningen om å feller 350 bjørner begrunnes med at dyrene utgjør en fare for folk, og at bestanden vokser. Miljøminister Tomas Taraba opplyste nylig at det er flere enn 1300 bjørner i Slovakia.
Databrikkeprodusenten Nvidia fikk et overskudd på 18,8 milliarder dollar i første kvartal, tross pålagte begrensninger i salg til Kina. Det er bedre enn ventet.
Omsetningen økte med nesten 5 milliarder dollar fra første kvartal i fjor og landet på 44,1 milliarder i årets første tre måneder, viser selskapets kvartalsrapport som ble lagt fram onsdag.
Resultatet etter skatt ble på 18,8 milliarder dollar, opp fra 14,9 milliarder i første kvartal i fjor.
I april ble selskapet ilagt restriksjoner fra amerikanske myndigheter på salg av databrikker til Kina. Dette medførte beregnede tapte inntekter på 4,5 milliarder dollar for selskapet, skriver Nvidia i en pressemelding.
Kvartalsresultatet ble sluppet etter at Wall Street hadde stengt for dagen, men selskapet stiger i etterhandelen på børsen.
USAs helseminister Robert F. Kennedy jr. kaller flere store helsetidsskrifter for korrupte. Ifølge ham samarbeider de med legemiddelindustrien.
Kennedy har lenge spredt desinformasjon om vaksiner, og hans inntog som helseminister har ført til omveltninger for amerikansk helsepolitikk. I en podkastopptreden tirsdag gikk han hardt ut mot flere framtredende medisinske tidsskrifter.
– Vi kommer trolig til å stanse publiseringen i The Lancet, New England Journal of Medicine, JAMA og de andre tidsskriftene fordi de er korrupte alle sammen, sa Kennedy.
– Så med mindre tidsskriftene forandrer seg dramatisk, kommer vi til å forhindre at forskere ved NIH publiserer der, og vi kommer til å lage våre egne tidsskrifter, la han til.
NIH er en forkortelse for National Institutes of Health, et stort føderalt forskningsbyrå.
Kennedy har i en årrekke vært en sterk kritiker av legemiddelindustriens påvirkning på det amerikanske helsevesenet, og han har angrepet de samme tidsskriftene tidligere.
The Lancet, New England Journal of Medicine og Journal of the American Medical Association (JAMA) har siden 1800-tallet spilt en nøkkelrolle i medisinsk forskning. Studiene som publiseres i tidsskriftene, er fagfellevurdert, men Kennedy hevder at de er upålitelige. Ifølge ham er de kontrollert av de store legemiddelselskapene.
– Om du vil publisere noe i et tidsskrift, må du betale 10.000 dollar for å få studien publisert. Så legemiddelselskaper koker sammen en studie som gir utfallet de ønsker seg, også publiserer de det, hevder Kennedy.
Amerikanske databrikkeprodusenter har fått beskjed av Trump-administrasjonen om å stanse salg til kinesiske selskaper, erfarer Financial Times.
Avisa siterer flere kilder som er orientert om saken. Det amerikanske handelsdepartementet har skrevet brev til produsenter som Cadence, Synopsys og Siemens EDA der de blir bedt om å stanse levering av sin teknologi til Kina.
USAs president Donald Trump og hans administrasjon har lenge jobbet med å begrense Kinas evne til å utvikle stadig mer avanserte databrikker til bruk i kunstig intelligens. Blant annet har de allerede begrenset eksporten av brikker fra giganten Nvidia.
Biden-administrasjonen begrenset også salg av den aller mest avanserte teknologien i 2022, men eksporten av varer som falt utenom dette fortsatte som før.
Amerikanske databrikkeprodusenter har fått beskjed av Trump-administrasjonen om å stanse salg til kinesiske selskaper, erfarer Financial Times.
Avisa siterer flere kilder som er orientert om saken. Det amerikanske handelsdepartementet har skrevet brev til produsenter som Cadence, Synopsys og Siemens EDA der de blir bedt om å stanse levering av sin teknologi til Kina.
USAs president Donald Trump og hans administrasjon har lenge jobbet med å begrense Kinas evne til å utvikle stadig mer avanserte databrikker til bruk i kunstig intelligens. Blant annet har de allerede begrenset eksporten av brikker fra giganten Nvidia.
Biden-administrasjonen begrenset også salg av den aller mest avanserte teknologien i 2022, men eksporten av varer som falt utenom dette fortsatte som før.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.