Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Labour har lovet en reversering av privatiseringen av britisk jernbane. Nå har staten tatt kontroll over togoperatøren South Western Railway.
Overtakelsen skjedde søndag da staten overtok eierskapet og driften av selskapet fra FirstGroup og MTR Corporation.
South Western Railway (SWR) er den viktigste togoperatøren i en rekke områder sørvest for London, blant annet vestlige Surrey, Hampshire, Dorset og Devon.
Det er det første av ni private selskaper som er planlagt nasjonalisert de neste årene. De neste i rekken er C2C og Greater Anglia, som i likhet med de andre selskapene på sikt skal videreføres under navnet Great British Railways.
– I dag er et skjellsettende øyeblikk i vårt arbeid med å gi jernbanen tilbake til passasjerene, sier samferdselsminister Heidi Alexander.
Den britiske togsystemet ble privatisert under den konservative statsministeren John Major på 1990-tallet, men det er bred enighet om at reformen var feilslått.
Oppsplittingen at det daværende British Rail har verken ført til færre forsinkelser eller mer driftssikkerhet. I tillegg er billettprisene blitt kritisert for å være for høye.
Om en bedring er i sikte, får tiden vise. SWRs første avgang fra Woking til Surbiton etter at selskapet ble nasjonalisert, måtte søndag morgen erstattes av tog for buss.
Målet er at alle selskapene skal være nasjonalisert innen 2030.
Søndag formiddag er ansatte fra rederiet på vei til det grunnstøtte konteinerskipet NCL Salten på Byneset i Trondheim for å starte bergingsoperasjonen.
– Vi er klare til å begynne å losse konteinere av skipet. Dermed vil vi også lette belastningen mot grunnen, sier daglig leder og eier Ole T. Bjørnevik i Boa Offshore til Adresseavisen.
Det skjer etter et statusmøte mellom rederiet og andre involverte parter tidligere på dagen. Lørdag ettermiddag gikk det et nytt skred ved det grunnstøtte skipet, noe som gjorde at flere nærliggende boliger ble evakuert.
Det er påvist kvikkleire ned til 7–8 meters dyp i området hvor raset har gått, sier teknisk sjef Thomas Eidsmo i Trondheim kommune til NRK.
Politiet sier søndag morgen at det ikke er aktuelt med flere evakueringer foreløpig. NVE og kommunen holder på med grunnundersøkelser, og politiet har sperret av området. Rederiet gjør grunnundersøkelser ute i sjøen.
Boa Offshore planlegger å bruke tre lektere og to taubåter i operasjonen. Konteinerne om bord i NCL Salten skal løftes over på lekterne og fraktes videre til Orkanger. Arbeidet er ventet å starte i 10-tiden.
NCL Salten skulle egentlig dreid styrbord og inn til Orkanger, men på feil kurs grunnstøtte det i fjæra på Byneset i Trondheimsfjorden grytidlig torsdag.
Hun trodde hun hadde møtt sin store kjærlighet på Tinder, men det var KI-generert svindel. Kvinnen fikk ikke bare knust drømmen, hun ble også tappet for penger.
53 år gamle amerikanske Beth Hyland trodde at hun, som så mange andre, hadde funnet en match på datingappen Tinder. I stedet ble hun lurt trill rundt.
Den franske mannen Richard eksisterte ikke i virkeligheten. Svindlerne hadde brukt deepfake-video gjennom Skype. Det er digitalt manipulerte videoer og lydopptak, skapt ved hjelp av avanserte kunstig intelligens (KI). For vanlige personer, uten spesialkunnskap, er det svært vanskelig å oppdage forfalskningene.
I løpet av noen måneder hadde Hyland tatt opp lån på totalt 26.000 dollar, drøye 267.000 kroner, og sendt «Richard» pengene. Hun var blitt offer for romantisk lokking, såkalt «pig butchering», en type nettsvindel hvor offeret oppfordres til å gi økonomiske bidrag over lang tid.
Den britiske regjeringen anslår at rundt 8 millioner deppfakes vil bli spredd globalt i 2025, det er en sterk økning fra de rundt 500.000 som ble avslørt i 2023. Rundt en femdel av disse vil være en del av romantiske svindler, ifølge en rapport fra cybersikkerhetsfirmaet McAfee i januar i år.
– Det er som å sørge over et dødsfall, sier Hyland etter at svindelen ble avslørt. Hun forteller at mannen som snakket så levende til henne på video, var den samme som hun hadde fått bilder av først.
– Han så litt uskarp ut, men jeg ante ingen uråd. Jeg visste ingenting om deepfakes, sier hun.
Hyland bor i Portage, en by som ligger vest for Detroit, og hadde vært skilt i fire år da hun begynte å date igjen. Mannen hun traff på Tinder syntes å være den perfekte matchen, nesten for godt til å være sann. Og nettopp slik var det.
«Richard» sa han var født i Paris, men at han nå bodde i Indiana og jobbet som frilans prosjektleder for et byggefirma som krevde mye reising, deriblant til Qatar.
Måneder med emosjonell manipulasjon, løgner, falske bilder og KI-skapte Skype-samtaler fulgte. «Richard» virket svært oppriktig i sin kjærlighet, men hadde alltid gode grunner til at han ikke kunne møte henne fysisk.
Noen uker etter at de hadde truffet hverandre, klarte «Richard» å overtale Hyland til å hjelpe ham med å betale for en advokat og tolk i Qatar.
– Jeg fortalte ham at jeg ville ta opp et lån for å hjelpe ham, og da begynte han å gråte fordi ingen andre hadde vist ham slik kjærlighet, forteller Hyland.
«Richard» trengte imidlertid stadig litt mer penger, og da Hyland til slutt fortalte en finansrådgiver om utbetalingene, mente han at hun kunne være utsatt for svindel.
– Jeg kunne ikke tro det, men jeg kunne jo heller ikke ignorere advarselen, forteller Hyland.
Hun konfronterte derfor «Richard» med anklagene, og han benektet selvfølgelig alt. Men da hun ba ham bevise at hun tok feil og tilbakebetale pengene hun hadde overført til ham, ble det brått stille.
Hyland gikk til politiet, som imidlertid sa at de ikke kunne ta saken hennes videre fordi det ikke var «tvang, trussel eller makt involvert». Nyhetsbyrået Reuters har sett brevet med begrunnelsen fra kontoret for offentlig sikkerhet i Portage.
Kontoret for offentlig sikkerhet – som har ansvaret for både politi- og brannvesenet – svarte ikke på en forespørsel om en kommentar til brevet.
Tinder opplyser på sin side at de fjerner brukere som bryter deres retningslinjer, men at de ikke kunne uttale seg om Hylands tilfelle konkret, som følge av personvernhensyn. De opplyser at hennes sak blir evaluert og behandlet i samsvar med selskapets retningslinjer.
En talsperson for Tinder sier at selskapet har «nulltoleranse» for svindlere og bruker KI for å luke ut potensielle svindlere og advare brukerne sine. De har også informasjon tilgjengelig om romantisk svindel.
Microsoft, som eier Skype, viser til at de informerer brukere om hvordan de kan forhindre romantisk svindel og at de har gjort tiltak for å håndtere KI-generert innhold.
I mars deltok Hyland på en høring i en amerikansk senatskomité der det ble drøftet et lovforslag om at datingapper må fjerne svindlere og varsle brukere som har kommunisert med falske kontoer. Senatoren som la fram lovforslaget understreket at Hylands historie viser hvorfor slik lovgivningen er nødvendig.
FBI opplyser at ofre for blant annet romantisk svindel i USA beløp seg til over 4 milliarder dollar i 2023.
Jason Lane-Sellers, direktør for svindel og identitet hos data- og analyseselskapet LexisNexis Risk Solutions, forteller at bare sju prosent av svindlene blir rapportert, fordi mange av ofrene for slik svindel ikke vil stå fram som følge av skam.
Jorij Abraham, administrerende direktør for Global Anti-Scam Alliance, en nederlandsk organisasjon for å beskytte forbrukere, mener at vanlige personer snart ikke vil ha mulighet til å avsløre manipulasjoner på nettet.
– Om to eller tre år vil det være KI mot KI, sier han, og understreker at det i framtiden kun er programvare som vil være i stand til å analysere øyne og samtaler på en måte som vil avsløre om det er falskt eller ekte
Lane-Sellers beskriver det som et KI-kappløp mellom svindlere og selskaper som forsøker å beskytte forbrukere og bedrifter.
Richard Whittle, en KI-ekspert ved Salford Business School i Nord-England, forventer at teknologi som kan avsløre svindel, vil bli være en del av maskinvaren til selskap som Apple, Google og Microsoft, og at teknologien vil måtte ha tilgang til brukernes webkameraer.
Verken Apple eller Google har svart på forespørsler fra Reuters om hvordan de vil beskytte forbrukere mot deepfake.
Abraham understreker at den virkelige utfordringen er å ta svindlerne som ofte jobber fra andre land enn sine ofre.
Svindelofferet Hyland mener at det er viktig at slik kriminalitet blir rapportert, for på den måten å hjelpe myndigheter til å slå ned på forbryterne.
Hun vil også at ofre for svindel ikke skal føle at det er deres egen feil.
– Jeg har lært en ny terminologi: Vi taper ikke penger eller gir dem bort. De blir stjålet. Vi blir manipulert og gjort til ofre, sier hun.
En sjefingeniør og flere andre er arrestert etter en alvorlig skipsulykke i Chongjin, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.
Ulykken skjedde torsdag under sjøsettingen av et krigsskip, og ifølge nordkoreanske statsmedier er flere verftsansatte pågrepet. Det rapporterte Reuters søndag.
En 5000 tonn tung destroyer fikk omfattende skader da deler av skroget ble knust i det den skulle sjøsettes i havnebyen Chongjin. Satellittbilder viser skipet dekket med blå presenninger og veltet på siden, med akterenden i vannet. Det opplyser tenketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Nord-Koreas leder Kim Jong-un var til stede under sjøsettingen. Han har sagt at ulykken har skadet landets «verdighet», og lover at de ansvarlige skal straffes.
Ifølge KCNA er sjefingeniøren ved Chongjin-verftet blant dem som nå er arrestert.
Torsdag ble det kjent at verftsdirektør Hong Kil Ho var avhørt som del av etterforskningen.
Eksperter sier til Reuters at ulykken trolig skjedde foran et stort publikum. Ifølge dem har det forsterket «ydmykelsen» for Kim, som ønsket å vise militær styrke.
Kim Jong-un har beordret at skipet skal repareres innen et regjeringsmøte i juni. KCNA opplyser at en plan er lagt og at arbeidet er i gang.
Den politiske sjefen for Nord-Koreas forsvarsdepartement uttalte ifølge KCNA at landets styrker vil «nøye kontrollere alle trusler fra fiendtlige land og holde dem i sjakk».
Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sier det kan bli aktuelt å gjeninnføre obligatorisk militærtjeneste dersom militæret ikke når sine rekrutteringsmål.
– Hvis det kommer en tid da vi har mer kapasitet tilgjengelig enn det er frivillige registreringer, kan det bli besluttet å gjøre registreringen obligatorisk. Det er det som er planen, sier han til den tyske avisa Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung.
Han sier videre at den tyske regjeringen, som nå ledes av forbundskansler Friedrich Merz, jobber med en ny vernepliktslov som trolig kan tre i kraft allerede januar 2026.
Verneplikten i Tyskland ble avskaffet i 2011, men debatten om en gjeninnføring har intensivert i takt med økende bekymring for den nasjonale forsvarsberedskapen og utviklingen av sikkerhetssituasjonen i Europa.
Siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har forsvarsbehovene i Tyskland økt, men militæret har slitt med å nå rekrutteringsmålene.
Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 22 og 23 vil strømprisen der ligge på 76,1 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 73,07 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 12,4 øre, i Nord-Norge blir den 1,6 øre, og i Vest-Norge blir den 54,7 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,17 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord-Norge, da på 1,2 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 2,3 øre, Sørvest-Norge 2,3 øre, Midt-Norge 2,2 øre og Vest-Norge 2,4 øre.
Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 97,1 øre per kWh og -0,06 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 66,3 øre per kWh og 0 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
USAs miljødirektorat EPA har laget en plan som innebærer at alle utslippsgrenser fjernes fra kraftverk som går på kull og gass, melder New York Times.
Avisen viser til interne dokumenter som de har fått tilgang til.
EPA planlegger å argumentere med at CO2-utslipp ikke bidrar nok til klimaendringene til at utslippene bør begrenses. Det er klimaforskere uenige i, skriver New York Times.
I USA står kraftsektoren for de nest høyeste utslippene av klimagasser, mens transport er på førsteplass, ifølge de seneste dataene som er publisert på EPAs nettsted.
På verdensbasis utgjør disse utslippene 30 prosent av forurensingen som bidrar til klimaendringer.
Metas plan om å bruke EU-brukeres Instagram-bilder og Facebook-innlegg til KI-trening settes snart i verk. Siste frist for å motsette seg går ut på mandag.
I april ble det kjent at Meta, eieren av Facebook og Instagram, ville ta i bruk offentlig tilgjengelig innhold fra brukere i EUs 27 medlemsland for å trene sine KI-modeller.
Mandag 26. mai går fristen ut for at brukere kan gjøre selskapet oppmerksom på at de ikke ønsker at deres innhold blir brukt til formålet, skriver den danske nettavisen input.dk, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.
Dermed kan selskapet fra tirsdag av fritt mate sine KI-modeller med bilder og innlegg som vanlige folk har lagt ut på sine personlige Facebook- eller Instagram-profiler, i tillegg til fremtidige innlegg og bilder.
Meta har vært uklare på om dette også gjelder Norge og de andre EØS-landene, men Datatilsynet har tidligere opplyst at deres oppfattelse er at dette også gjelder for norske brukere.
Selskapet har fått mye kritikk for sin KI-praksis og har blitt begrenset av EUs strenge personvernlover, som gir folk kontroll over hvordan personopplysningene deres brukes. Meta har tidligere opplyst at de i fjor fikk bekreftelse fra EU om at framgangsmåten deres er innenfor lover og regler.
Arbeidene med å fjerne det 135 meter lange skipet som grunnstøtte i Trondheim er i gang, opplyser Taubåtkompaniet til NRK.
– Vi har allerede begynt å mobilisere utstyr på plass. Vi skal ut til båten i dag med noen lektere, sier daglig leder Ole T. Bjørnevik i Taubåtkompaniet til kanalen.
Båten står med rundt 2000 tonn i baugen. Derfor er det første som må gjøres å fjerne konteinere fra skipet. Bjørnevik opplyser at to båter allerede er underveis og at de er i gang med å klargjøre en lekter i Trondheim som skal slepes utover i løpet av dagen.
Han sier at de vil komme i gang med arbeidet så fort de kan.
– Vi har beregnet en ukes tid. Det blir langt ute i neste uke før vi har muligheten til å trekke skipet av land.
Samtidig jobber selskapet Seascan med geotekniske undersøkelser rundt skipet.
– Vi skal skanne sjøbunnen ved rasområdet for videre geotekniske vurderinger, sier daglig leder Brynjar Wiig til NRK.
Det 135 meter lange konteinerskipet NCL Salten skulle egentlig dreid styrbord og inn til Orkanger, men havnet på feil kurs og grunnstøtte i fjæra på Byneset i Trondheimsfjorden grytidlig torsdag. Ingen ble skadet som følge av hendelsen.
En mann i 30-årene fra Ukraina er siktet i saken. Han tjenestegjorde som andrestyrmann om bord under den aktuelle seilasen og har forklart i avhør at han sovnet alene på vakt.
Etter sterk kritikk fra flere hold justerer Ap kursen i turistskatt-saken. NHO liker de nye tonene, men sier det er uaktuelt med en «Nord-Norge-skatt».
Arbeiderpartiet åpner nå for å innføre skatt på cruiseturister i hele landet – og ikke bare i Nord-Norge, slik regjeringens opprinnelige forslag la opp til.
– Vi har virkelig lyttet til alle innspill og gjort en jobb for å imøtekomme og strekke ut en hånd til alle partier, sier næringspolitisk talsperson Rune Støstad (Ap) til Dagbladet Børsen.
Den reviderte modellen innebærer tre endringer: Turistskatten begrenses i første omgang til Nord-Norge, men cruiseturister skal skattlegges nasjonalt.
Hele ordningen skal evalueres etter to år, med mulighet for nasjonal utvidelse.
Beslutningen får både ris og ros fra NHO.
– Det er svært positivt at Ap har snudd om cruise, men det er uaktuelt med en hotell- og campingskatt som deler landet i to, sier fagdirektør Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.
Han mener en innføring i tre fylker ikke er et pilotprosjekt, men en snikinnføring av turistskatt. NHO er for en prøveordning, men mener en hotell- og campingskatt er en dårlig løsning som rammer skjevt, og styrer turistene andre steder.
– Et forsøk med dagsbesøksavgift ville vært mye mer treffsikker, sier Bjørndal.
Regjeringen fikk tidligere kritikk for å holde cruise- og bobilturister utenfor ordningen, og for å ha lagt skattenivået for høyt.
Satsen er nå foreslått redusert fra 5 til 3 prosent, men detaljer for cruise- og bobilturister er fortsatt ikke klare.
Kommunene vil stå fritt til å innføre avgiften, slik Hurdalsplattformen la opp til.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.