Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
En sildemåke som var på vei hjem til Sverige etter å ha overvintret i sørligere strøk, anklages for å være en spion etter å ha blitt fanget i Etiopia.
Fuglen hadde en sender på ryggen og er en del av et svensk forskningsprosjekt som kartlegger sildemåker og terner. Men senderen ble forvekslet med spionutstyr, muligens fra Egypt eller Eritrea.
Siden ornitologen Niklas Aronsson var kontaktperson, fikk han i mars flere hundre eposter fra lokalbefolkningen i den etiopiske landsbyen der sildemåken ble fanget.
– Jeg skrev tilbake at de burde slippe fuglen fri, at den var viktig fordi den skulle hekke. Men jeg fikk aldri noe svar, og senderen sluttet å sende, sier han til TV4 Nyheterna.
Samtidig er det fortsatt uklart hva som skjedde med fuglen.
Forskningsprosjektet har pågått i flere år, og rundt 150 sildemåker blitt utstyrt med sendere.
Open AI, selskapet bak Chat GPT, har ansatt Jony Ive, designeren av blant annet Apples Iphone, til å lede et nytt og storstilt prosjekt.
Ervervelsen skjer som følge av Open AIs oppkjøp av Ives selskap IO. Avtalen er verdsatt til nesten 6,5 milliarder dollar, tilsvarende cirka 66 milliarder kroner.
Kjøpet er det største i Open AIs historie, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
Ifølge Open AI har selskapets administrerende direktør Sam Altman «i det stille» jobbet med Ive og firmaet hans siden 2023.
Ive jobbet hos Apple i over to tiår og er kjent for sitt arbeid med å designe selskapets Iphone, iMac og iPad. Han forlot Apple i 2019 for å starte sitt eget selskap.
Ive vil ikke være ansatt i Open AI, men vil forbli uavhengig med «omfattende design- og kreativt ansvar» over Open AI og IO, heter det i en uttalelse.
Altman sier at de sammen vil skape et produkt med en kvalitet som «aldri før har eksistert» – uten å gå inn på flere detaljer. Lanseringen er ventet i 2026.
USA har formelt tatt imot luksusflyet som gis i gave til president Donald Trump fra den qatarske kongefamilien. Planen er at det skal erstatte Air Force One.
Gaven ble onsdag overrakt USAs forsvarsminister Pete Hegseth. Flyet fra Qatars kongefamilie er et Boeing 747-8, som ifølge ABC News også kalles et «flygende palass».
– Forsvarsdepartementet vil sørge for at nødvendige sikkerhetstiltak og operative krav blir vurdert for et fly som skal frakte USAs president, sier sjeftalsmann for Pentagon, Sean Parnell, i en uttalelse, ifølge New York Times.
Flyet har en verdi på 400 millioner dollar, noe som tilsvarer drøyt 4 milliarder norske kroner. New York Times har tidligere skrevet at flyet kan være den største utenlandske gaven en amerikansk regjering noensinne har mottatt.
Gaven har vakt oppsikt, men Trump hevder at det ikke er noen etiske dilemmaer forbundet med å ta imot den. Presidenten har til og med sagt at det ville være dumt å ikke gjøre det.
I tillegg har det også vært knyttet spørsmål til det å bruke et fly fra en fremmed makt som presidentfly, ettersom det potensielt kan utgjøre en risiko for sensitiv informasjon.
Planen er at flyet skal brukes av Trump så lenge han er president. I dag brukes to Boeing VC-25A-fly til å fly presidenten rundt i verden. Dette er to ombygde Boeing 747-fly som har vært i bruk siden 1990, og som nå skal skiftes ut.
Qatars kongefamilie har eid to Boeing 747-8-fly. Etter mange års forgjeves forsøk på å selge flyene ble ett av dem i 2018 gitt i gave til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
Nylig beslagla tollvesenet falske pakninger med slankemedisin. Nå advarer Direktoratet for medisinske produkter (DMP) mot å kjøpe ulovlige legemidler på nettet.
– Du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke legemidler du har kjøpt fra ulovlige nettsider, sier overlege Ingrid Aas i DMP til TV 2.
Kanalen skriver at den falske slankemedisinen som ble beslaglagt, var av typen Mounjaro. Produktet hadde svensk tekst og var svært lik den godkjente svenske pakningen.
Ifølge TV 2 selges slike falske produktet på flere ulike nettsider, der produktene kan kjøpes uten resept.
Også legemiddelindustrien (LMI) er bekymret.
– Det er stor fare for å bli lurt, eller i verste fall bli alvorlig skadet hvis man kjøper legemidler fra ulovlige nettsider, sier daglig leder Sissel Lønning Andresen i Nomvec.
Hun advarer om at det er vanskelig å vite hva produktet faktisk inneholder dersom man kjøper slankemedisiner uten resept.
DMP minner til slutt om at det er ulovlig å få tilsendt legemidler fra utlandet, verken som gave eller netthandel. Man kan heller ikke kjøpe legemidler fra utenlandske nettapotek, selv om man har resept fra en norsk lege.
Flere allierte, inkludert Storbritannia og USA, advarer mot en russisk, statsstøttet nettkampanje rettet mot blant annet levering av støtte til Ukraina.
– Denne ondskapsfulle kampanjen fra Russlands militære etterretning utgjør en seriøs fare mot de utsatte virksomhetene, inkludert de som er involvert i frakt av støtte til Ukraina, sier operasjonsdirektør Paul Chichester ved Storbritannias senter for datasikkerhet (NCSC).
Kampanjen har også hatt som mål å angripe forsvar, IT-tjenester, flyplasser, havner og sektorer for lufttrafikkstyringssystemer i flere Nato-land, ifølge NCSC.
Uttalelsen som kom onsdag, ble utsendt fra flere allierte land, blant annet Storbritannia, Frankrike, USA og Tyskland. Der ble flere virksomheter advart og oppfordret til å ta affære for å beskytte seg selv.
– Vi oppfordrer alle sterkt til å gjøre seg kjent med trusselen og rådene som er inkludert i uttalelsen for å bidra til å forsvare nettverkene sine, sier Chichester.
Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 22 og 23 vil strømprisen der ligge på 97,5 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 93,03 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 12,5 øre, i Nord-Norge blir den 6,01 øre, og i Vest-Norge blir den 56,5 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,44 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 22 og 23 i Midt-Norge, da på -0,02 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 19,3 øre, Sørvest-Norge 18,8 øre, Nord-Norge 2,1 øre og Vest-Norge 23,7 øre.
Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 91,8 øre per kWh og 0,5 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 60,06 øre per kWh og 3,5 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) sier at han ikke har feilinformert Stortinget om arbeidet i oppbyggingen av Forsvarets maritime innsatsstyrke i Ramsund.
Tirsdag ble det kjent at Stortingets kontrollkomité åpner kontrollsak for å få fram detaljene om hvorfor den maritime innsatsstyrken til Forsvaret i Ramsund er kraftig forsinket.
– Vi har gitt beskjed om hva som er utviklingen. Den blir etablert innen utgangen av 2026. Prosjektene er i gang. Det ansettes folk, sier han til Altinget.
Sandvik vedgår at innsatsstyrken i Ramsund ikke kommer til å ha full operativ evne ved utgangen av neste år, men at det må bygges framover mot 2028.
Den nye styrken skal bli den fjerde innsatsstyrken i Marinejegerkommandoen, som inngår i Forsvarets spesialstyrker. Den ble vedtatt opprettet av Stortinget i 2020 og skulle være operativ i 2026.
Peter Frølich (H), lederen for Stortingets kontrollkomité, sa tirsdag at komiteen har fått «sterke indikasjoner på at regjeringen ikke har gjort noe av betydning for å komme i gang med bygging i Ramsund».
Forsvarsministeren er tydelig overfor Altinget på at han selv ikke har feilinformert Stortinget om denne saken, men sier at han kun kan svare for det som har skjedd etter at han overtok som forsvarsminister 4. februar etter Sps Bjørn Arild Gram.
Et skip i den russiske skyggeflåten utførte «mistenkelige manøvre» i nærheten av en strømkabel mellom Polen og Sverige, ifølge Polens statsminister.
– Etter militærets effektive inngripen seilte skipet til en av de russiske havnene, skriver statsminister Donald Tusk på X.
Han legger til at et polsk flåteskip nå er på vei til området. Det kommer ikke fram av Tusks melding hvilken dag episoden skjedde.
En talsperson for det polske nettselskapet PSE melder at den aktuelle strømkabelen fungerer som normalt.
Skyggeflåten er en betegnelse på fartøyer som Russland bruker for å omgå internasjonale sanksjoner. Skipene er normalt ikke regulert eller forsikret av ordnære vestlige selskaper. I dette tilfellet er det imidlertid et sanksjonert fartøy, ifølge Tusk.
Den svenske Forsvarsmakten vil benytte mobiloperatørenes nett som tillegg til sitt eget telenett. Det gjelder både i fredstid, ved kriser og i krig. Det går fram av dokumenter Telekomnyheterna har sett.
Ambisjonen er å utnytte de nyeste 3GPP-standardene til enhver tid. Forsvaret planlegger å ha hånd om abonnement, brukerdata og applikasjoner i mobilnettet. Det skal gi økt sikkerhet og kontroll. Allerede i 2025 er målet å skille Forsvarsmaktens trafikk fra øvrige brukere i mobilnettene.
En viktig del av satsningen er å sikre kommunikasjon med nabolands forsvar og Nato-styrker. For å møte behovet for robusthet planlegger Forsvarsmakten å forsterke dekningen lokalt og skape autonome nettverk som fungerer uten kontakt med den sentrale kjernen. Strategien har blitt laget i samarbeid med mobiloperatører og myndighetsaktører innen regulering, beredskap og sikkerhet.
Det statseide fondet Mubadala i Abu Dhabi eier 15 prosent av den nordiske teleoperatøren Global Connect. Nå vurderer Mubadala å selge sin 10 prosent eierandel i operatøren Du, som har virksomhet i De forente arabiske emirater.
Du er nest største teleoperatør i UAE, om vi teller abonnenter, melder AGBI. Ifølge Bloomberg er andelen på ti prosent verdt én milliard dollar, for tiden over ti milliarder kroner.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.