En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • VG: 60-70 personer involvert i bussulykken i Nordland – bussen ligger delvis under vann

    Ifølge Hovedredningssentralen er 60-70 personer involvert i bussulykken på E10 i Hadsel. Bussen ligger delvis under vann.

    – Det er uavklart hvor mange som er involvert, men det er snakk om en 60–70 personer. Bussen ligger delvis under vann. Det er uavklart skadeomfang, men redningsaksjon pågår, sier redningsleder Ørjan Delebekk ved Hovedredningssentralen Nord til VG.

    Se artikkel
  • Russlands luftfartstilsyn: Alle Moskvas fire flyplasser er midlertidig stengt

    Alle de fire flyplassene i Moskva er midlertidig stengt, opplyser det russiske luftfartstilsynet på ettermiddagen 2. juledag.

    Det opplyses ikke hvorfor flyplassene i den russiske hovedstaden er stengt.

    Se artikkel
  • Tilstanden stabil for alle de overlevende etter Magdeburg-angrepet

    Tilstanden er stabil for alle de overlevende ofrene etter julemarkedangrepet i Magdeburg, ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

    Direktør for intensivavdelingen på universitetssykehuset i Magdeburg, Robert Werdehausen, opplyser til avisen at flertallet av de 72 skadede personene som fikk behandling på sykehuset, er utskrevet.

    Han sier at tilstanden er stabil for de 15 mest alvorlige skadede etter angrepet. Tilstanden deres var kritisk da de ankom sykehuset, opplyser han.

    De fleste pasientene fikk behandling for brudd i armer og bein, men også brudd i bekken og høyt blodtap.

    En 50 år gammel lege fra Saudi-Arabia er pågrepet i forbindelse med angrepet mot julemarkedet i Magdeburg 20. desember. Motivet for hendelsen er foreløpig ikke kjent, men etterforskning pågår.

    Se artikkel
  • Ulykkesfly har fløyet fra Molde – skal repareres i Stockholm

    Norwegian-flyet som før jul skled av rullebanen og nesten havnet i sjøen ved flyplassen i Molde har nå reist sin vei.

    Informasjon på Flightradar viser at Norwegian-flyet Gidsken Jakobsen tok av fra Molde lufthavn Årø klokka 10.59 torsdag 26. desember, med reisemål Arlanda, Stockholm, skriver Romsdals Budstikke.

    – Nå blir det fløyet til Arlanda der det skal repareres, sier pressevakt Eline Skare i Norwegian til avisen.

    Hun forteller at flyet har fått strukturelle skader.

    Det var 171 personer om bord i flyet da det kjørte i stor fart utenfor rullebanen torsdag før jul. Ingen personer ble fysisk skadet.

    Havarikommisjonen har opplyst at flyet traff en snøbyge i 15-30 meters høyde under landing og at pilotene opplevde dårlig bremseeffekt.

    Se artikkel
  • Skip mistenkes for grov sabotasje etter nye kabelbrudd i Østersjøen

    Finsk politi har gått om bord på et tankskip i Finskebukta som mistenkes for å stå bak ødeleggelsene på kraftkabelen Estlink 2 og andre kommunikasjonskabler.

    Saken etterforskes som grov sabotasje, opplyser politiet på en pressekonferanse 2. juledag.

    Skipet det er snakk om, seiler under flagget til Cookøyene og heter Eagle S, melder Reuters. Finske og estiske myndigheter mener skipet er del av den russiske «skyggeflåten», skip Russland bruker for å omgå sanksjoner.

    – I tillegg til å omgå sanksjoner er skyggeflåten en sikkerhetstrussel i Østersjøen, og vi kan ikke bare sitte stille og se på, sier Estlands utenriksminister Margus Tsahkna.

    Han opplyser at det også er skader på infrastruktur for ubåter og sier at kabelbruddene bør regnes som et angrep mot kritisk infrastruktur.

    Anker forårsaket skader

    Finsk politi rettet mistanke mot skipet etter at det ble beordret til å heve ankeret, men ankeret manglet.

    – Vi mener at ankeret har forårsaket skadene, sier politiet.

    Finske myndigheter har nå tatt kontroll over skipet og det vil bli ført inn i finsk farvann. Det er innført et tre kilometer bredt flyforbud i området, ifølge det finske mediet Yle. Havbunnen skal nå også undersøkes, ifølge danske TV 2.

    Både skipet, shippingselskapet bak og mannskapet er under etterforskning.

    Kan ramme Norge

    Hendelsene i Østersjøen det siste døgnet er svært alvorlige, sier leder av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Ine Eriksen Søreide (H).

    Hun sier det kan være snakk om hybrid krigføring.

    – Det kan være eksempel på hybrid krigføring som er ment å skape både frykt og uro. Vi må avvente etterforskningen fra finske og estiske myndigheter før det kan konkluderes om nøyaktig hva som har skjedd, og hvem som står bak dette, sier hun.

    Det er også økt risiko for at Norge kan oppleve lignende angrep, ifølge Søreide.

    – Vi må forberede oss på å både håndtere og reagere på slike angrep, sier hun.

    – Generelt krever sabotasje og hybrid krigføring at vi tenker annerledes om hvordan vi skal forsvare oss mot slike angrep.

    Søreide understreker at Norge støtter Finland og Estland og stiller opp med hjelp der det er mulig.

    Stor etterforskning

    Det ble iverksatt etterforskning 1. juledag etter at det ble oppdaget at kraftkabelen Estlink 2 mellom Finland og Estland var ødelagt. 2. juledag informerte estiske myndigheter om at det også var skader på tre andre kabler, det er snakk om kommunikasjonskabler.

    – Arbeidere driver med vedlikeholdsarbeid samtidig som relevante myndigheter også undersøker de potensielle årsakene til bruddene, sier Laura Laaster i økonomi- og kommunikasjonsdepartementet.

    Kabelen Estlink 2 er den som kobler strømnettet i Norden med de baltiske statene. Det finske kraftselskapet Fingrid varslet torsdag at det vil ta flere måneder å reparere kabelen.

    Senest i november ble to andre undersjøiske kabler i Østersjøen skadet – én mellom Sverige og Litauen, og én mellom Finland og Tyskland. Den gang ble det rettet mistanke mot et kinesisk skip som lå ankret i Kattegat.

    Se artikkel
  • Vest-Norge: Snittpris for strøm på 34,2 øre per kWh fredag

    I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 34,2 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 38,8 øre.

    Fredagens snittpris per kWh er 3,9 øre høyere enn torsdag og 40,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Maksprisen fredag på 38,8 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 3,09 øre høyere enn torsdag og 51,4 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 70,3 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

    Minsteprisen blir på 25,3 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

    Se artikkel
  • Nord-Norge: Snittpris for strøm på 4,6 øre per kWh fredag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,6 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 6,5 øre.

    Fredagens snittpris per kWh er 2,2 øre høyere enn torsdag og 30,07 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Maksprisen fredag på 6,5 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 2,2 øre høyere enn torsdag og 39,3 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 24,02 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

    I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

    Minsteprisen blir på 1,8 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.

    Se artikkel
  • Midt-Norge: Snittpris for strøm på 6,7 øre per kWh fredag

    I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 6,7 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 11,6 øre.

    Fredagens snittpris per kWh er 3,3 øre høyere enn torsdag og 46,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Maksprisen fredag på 11,6 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 7,1 øre høyere enn torsdag og 66,8 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 36,3 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

    Minsteprisen blir på 2,03 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten.

    Se artikkel
  • Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 41,7 øre per kWh fredag

    I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 41,7 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 47,1 øre.

    Fredagens snittpris per kWh er 2,7 øre høyere enn torsdag og 33,001 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Maksprisen fredag på 47,1 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 14 og 15. Den er 2,3 øre høyere enn torsdag og 43,06 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 80,7 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

    Minsteprisen blir på 35,9 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

    Se artikkel
  • Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 38,4 øre per kWh fredag

    I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 38,4 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 44,8 øre.

    Fredagens snittpris per kWh er 9,1 øre høyere enn torsdag og 36,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Maksprisen fredag på 44,8 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 4,6 øre høyere enn torsdag og 45,4 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 77,8 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

    Minsteprisen blir på 22,8 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

    Se artikkel

Nyheter og meninger:

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: