Arendalsuka 2024, mandag 12. august

12.08.24

Tidspunkt:

12. august 2024

Arrangør:

IKT-Norge & medlemmer

Sted:

Castelle bar & restaurant, Arendal

Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement. Mandag 12. august står temaer som kunstig intelligens, kompetanse, bærekraft, konkurransekraft, Innholdsbegrensning og helseteknologi på agendaen.

Program:

09:00-10:00

Rikets tilstand på kunstig intelligens

Rikets tilstand på kunstig intelligens. IKT-Norge starter Arendalsuka med fakta om hvordan Norge gjør det på sentrale områder for innovasjon og bruk av KI.

Så guider vi deg gjennom Arendalsukas mange arrangementer om teknologi og politikk, hvor bør du være? (og hvor kan du la være?)

Medvirkende:

Morten Goodwin er en erfaren KI-forsker og professor fra Universitetet i Agder, markert seg som foredragsholder og podcastvert, der han forklarer kompliserte sammenhenger så folk forstår.

Liv Dingsør, leder Digital Norway, reiser land og strand rundt og lærer bedrifter og befolkning om teknologi, Digital Norway er en non-profit nettverksorganisasjon.

Jarle Roheim Håkonsen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i IKT-Norge leder seansen.Han har vært i Arendal mange år, både som NRK-programleder og spinndoktor for Jonas Gahr Støre.

IKT-Norge-sjef Øyvind Husby gir deg faktaene før alle KI-diskusjonene og legger fram oppdatert rapport om Norge i KI-kappløpet.

Netcompany sjef Geir Arne Olsen

Arrangør: IKT-Norge
Sted: Castelle

10:00-11:00

IT sikkerhet i 2030: Hva slags kompetanse trenger vi – og hvem sitt ansvar er det?

Vi står overfor en digital fremtid hvor IT-sikkerhet blir stadig viktigere. Hvilken kompetanse trenger vi for å møte fremtidens utfordringer, og hvem har ansvaret for å sørge for denne sikkerheten? Har ledelsen tilstrekkelig kompetanse til å ta de rette strategiske valgene? Hva trenger de å kunne? Bli med på en spennende og innsiktsfull debatt med eksperter fra bransjen.

Medvirkende:
Øyvind Husby, Administrerende direktør, IKT Norge
Ole Tom Seierstad, National Security Officer, Microsoft Norge
Jostein Løvbråten, Seksjonsleder IRT, Advania Norge
Thommy Mikkelsen, Seksjonsleder Sikkerhet IAM, Advania Norge
Øystein Andreassen, Seksjonsleder, Nasjonalt Cyberkrimsenter i Kripos

Arrangør: Advania
Sted: Castelle

11:00-12:00

Fra dokumentasjonsplikt til beslutningsstøtte – en digital transformasjon av pasientbehandlingen

Når helsepersonell skal stille riktig diagnose og gi korrekt behandling er det avgjørende at de har tilgang til relevante helseopplysninger, til rett tid, i riktig kontekst. Bedre tilgang på data er ett eksempel hvor digitalisering kan påvirke etablerte arbeidsprosesser og bidra til en tryggere og mer effektiv pasientbehandling.

Sammen med IKT-Norge inviterer Norsk helsenett til en sesjon hvor vi skal se på hvordan digitalisering og datadeling kan bidra til å endre dagens arbeidsflyt til det bedre for både helsepersonell og pasienter. Gjesteliste kommer.

Vi avslutter med en kort samtale mellom to politikere som diskuterer hvordan myndighetene kan bidra til å skape det nødvendige handlingsrommet som må til for å nå målet om en bærekraftig helsetjeneste.

Arrangør: Norsk helsenett SF
Sted: Castelle

12:00-13:00

Nye journalløsninger i kommunene: Kan ny teknologi innfri forventningene?

Forventninger om gevinster fra innføring av digitale løsninger i kommunene er store. Politikere både lokalt og nasjonalt venter på effekter. Det samme gjør kommuneadministrasjonen, leverandører og – ikke minst innbyggerne!
Men hvordan kan man regne på effekten av helseteknologi? Og hva slags data legges til grunn når det regnes på gevinster i kommunene?

Vi inviterer noen av Norges fremste eksperter til diskusjon.

Medvirkende:
Jon Helge Andersen, Debattleder
Finn Gjerull Rygh, Director, Oslo Economics
Per Kristian Vareide, Kommunedirektør, Stavanger kommune
Terje Wistner, Avdelingsdirektør, KS
Ingebjørn Bleidvin, Kommuneoverlege og medisinsk direktør, Aidn

Arrangør: Aidn AS
Sted: Castelle

13:00-13:45

Et bærekraftig IT-arbeidsmarked: Hvorfor får ikke juniorene prøve seg?

Det er et vanskeligere arbeidsmarked for nyutdannede IT-folk, samtidig som alle undersøkelser slår fast at det mangler titusenvis av mennesker i bransjen.

Hvordan skal arbeidsmarkedet for de 40 000 manglende IT-hodene skapes – og hvordan får vi til samspillet mellom offentlig og privat sektor?

Medvirkende:
Amalie Nystuen, 5. årsstudent Digital transformasjon, NTNU
Kristin Rotevatn Nyberg, Administrerende direktør, twoday
Eivind Lund, Administrerende direktør, Bredvid
Jan Arild Lyngstad, Divisjonsdirektør analyse og informasjonstjenester, Helsedirektoratet
Rune Sjøhelle, Møteleder / Kommunikasjonsdirektørr, PwC

Arrangør: GoforIT; Bredvid; twoday
Sted: Annen Etage

13:00-14:00

Derfor trenger vi norske språkmodeller for norsk AI-utvikling

Er vi bevisste på risikoen når de store tech-gigantene bygger språkmodeller vi kan bli avhengige av?

Hva risikerer vi som nasjon dersom de store aktørene skrur opp prisene på bruk av språkmodellene?

Kan vi stole på kildene som brukes av de store globale språkmodellene?
Hvordan sikrer vi norske virksomheter og utdanningsinstitusjoner tilgang til norske språkmodeller?

Hvordan håndterer de store aktørene dataene du legger inn?
Hvordan fungerer algoritmene/transparens?


Hvordan sikre at rettighetene avklares?

Hvilke utfordringer og muligheter ser norske teknologibedrifter, når utenlandske aktører utvikler språkmodeller vi ikke har kontroll på?


Vi inviterer til en debatt der vi peker på om og hvorfor Norge trenger egne språkmodeller.

Medvirkende
Gard Steiro, Administrerende direktør og ansvarlig redaktør, VG
Randi S. Øgrey, Administrerende direktør, Mediebedriftenes landsforening
Jon Espen Ingvaldsen, Sjefskonsulent og forsker, Kantega og NorwAI
Ellen Strålberg, Senior prosjektleder, Teknologirådet
Erik Bolstad, Sjefredaktør, Store norske leksikon
Jarle Roheim Håkonsen, debattleder, Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, IKT-Norge

Arrangør: Kantega AS
Sted: Castelle

14:00-14:45

Kan etikk og reguleringer øke farten på KI-bruken?

Er etiske retningslinjer og sterkt brukervern bare en bremsekloss på skapertrangen, eller er de en forutsetning for å bygge nødvendig tillit og verdi til den nye teknologien?

Ved introduksjon til noe helt nytt, vil vi møte det nye med tvisyn. Vi dras mellom entusiasme og forsiktighet. Så også med kunstig intelligens (KI) og spesielt generativ KI.

Det bobler over av ideer om hva KI kan brukes til – og noen verktøy har blitt allemannseie –, men samtidig går diskusjonen om opphavsrett, risikoanalyser og trusler om monopolsituasjon hett for seg.

Et viktig premiss for at ny teknologi tas i bruk handler om brukernes tillit. Ingen vil bruke løsninger de ikke har tillit til. Brukernes tillit bygges baserer seg ofte på at de føler seg sikkerhetsmessig ivaretatt, at ansvar er tydelig plassert og at etiske og juridiske standarder følges opp.

Nye løsninger bør derfor innføres med forsvarlighet – men hva er tilstrekkelig for å vinne brukernes tillit? Det er også et viktig prinsipp at investeringer i ny teknologi er balansert mellom innsats og forventning om utbytte.

Med «AI Act» etablerer EU regler som Norge forplikter seg til å følge, de første stegene skal ha effekt allerede om seks måneder. Bør vi ta dette videre i Norge? Videreutvikle og utdype etiske standarder som vil skape tillit til at næringsliv og offentlig sektor vil ta i bruk «KI på norsk» på en forsvarlig måte?

Medvirkende:
Einar Duenger Bøhn, Filosof, Universitetet i Agder
Aksel Braanen Sterri, Fagsjef og stifter, Tankesmien Langsikt
Olivia Rekman, Rådgiver, Nordic Innovation
Yngvar Ugland, Forbrukerteknolog og leder New Tech Lab, DNB
Vidar Svendsen, Senior teknisk rådgiver, IBM
Lars Nordbryhn, Møteleder, IBM

Arrangør: GoforIT, IBM
Sted: Annen Etage

14:00-15:00

Konkurransekraft for små og mellomstore bedrifter-hindre og muligheter

Forrige strategi for små og mellomstore bedrifter kom i 2019, og vi spør hvordan det står til med konkurransekraften til norske virksomheter i SMB-segmentet. Om kort tid legges også ny digitaliseringsstrategi frem, og er mulighetene og utfordringene for SMB tilstrekkelig belyst og ivaretatt?

Hvordan skal norske virksomheter øke sin modenhet og motstandskraft, slik at de kan øke omsetning og sikre vekst? Vi tar debatten om driverne i markedet, hvilke hindre som finnes og hva beslutningstakere må gjøre, hva myndighetene må gjøre og hva kjøpere og leverandører bør gjøre. Hvor trykker skoen egentlig?

Medvirkende:
Øyvind Husby, Adm dir, IKT-Norge
Hege Støre, Konsernsjef, Advania
Stian Brekke, Adm dir, Radar Norway
Hege Svendsen, Daglig leder, Den norske Dataforening
Iselin Paulsen, Head of Business Development, Radar Norway
Rune Støstad, Næringspolitisk talsperson, Arbeiderpartiet

Arrangør: Radar Norway
Sted: Castelle

15:00-15:50

Neste trekk for generativ KI i offentlig sektor

Teknologisk utvikling må skje på menneskenes og naturens premisser. Bærekraftig bruk av generativ KI er både en forutsetning og en nøtt i EUs “Twin transition”. Tvillingskiftet er en hovedprioritetene for EU, men i Norge uteblir debatten om tvillingskiftet.

Derfor arrangerte GoforIT konferansen Generativ KI i offentlig sektor i mars i år, med over 400 deltagere og 35 foredragsholdere.

Vi har nå gjort en undersøkelse blant sentrale aktører som deltok på konferansen, og vi vil presenterer, og debattere funnene:

Hva hindrer offentlig sektor i å utløse potensialet i KI, og hva trenger vi?

Ved å delta får du sjansen til å bidra til neste års konferanse, for vi skal gjøre en undersøkelse blant aktørene i akademia, næringslivet og offentlig sektor. Hva er de viktigste spørsmålene vil bør vi konsentrere oss om nå og frem mot våren 2025?

Medvirkende:
Nikolai Astrup, Stortingsrepresentant, Høyre
Tomas Norvoll, Statssekretær for Arbeiderpartiet, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Tine Austvoll Jensen, Direktør, Google Norge
Jens Andresen Osberg, Seniorrådgiver, Digdir
Tore Blekastad, Divisjonsdirektør for IT-divisjonen, DFØ – Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
Petter Ervik, Direktør for offentlig sektor, Amazon Web Services
Tore Tennøe, Direktør, Teknologirådet
Simen Sommerfeldt, Teknologidirektør, Bouvet
Magnus Nystrand, Møteleder, Corporate Communications

Arrangør: GoforIT; Amazon Web Services; Google Norge; Bouvet
Sted: Annen Etage

15:00-16:00

Elevers bruk av nettressurser – klok begrensning av innhold, vil vi det og hvordan gjør vi det?

Innholdsbegrensning/sperring av tjenester er et tema som trenger en annen og mer faktabasert tilnærming. KS ved SkoleSec-prosjekte og KiNS har våren 2024 hatt en bredt anlagt Workshop med leverandører, organisasjoner, myndigheter m.fl som har resultert i et notat. Notatet er «klart tenkt og klart uttalt» og får på en lettfattelig måte frem ulike sider – etiske, personvernmessige og informasjonssikkerhetsmessige ved blant annet innholdsbegrensning. Notatet er utgangspunkt for denne samtalen/debatten

Arrangør: KS; KiNS
Sted: Castelle

16:00-17:00

KI & folket

En lettbent panelsamtale om KI, påvirkningen på samfunnet og folk flest sitt forhold til kunstig intelligens. Hva tenker folk flest om det som nå skjer? Hvordan vil det forandre livene til folk privat, på arbeidsplassen og for samfunnet. Kan vi som samfunn bremse denne utviklingen eller er det utenfor vår makt når teknoloigileverandørene ruller ut teknologi til folkets store begeistring. Og hvordan vil og kan og vil dette påvirke maktbalansen i samfunnet?

Sesjonen vil bli ledet av Nils Brenna. Sesjonen vil fungere som et oppspill til åpningsfesten til IKT Norge som avholdes på torvet i Arendal i Crayon sine lokaler.

Medvirkende:
Nils Brenna, Analysesjef og redaksjonell medarbeider, Feelgood Scene Film og TV AS.
Trine Eilertsen, Sjefsredaktør, Aftenposten
Kristine Dahl Steidel, Administrerende Direktør, Microsoft Norge
Tine Austvoll Jensen, Administrerende Direktør, Google Norge
Thomas Stave, Administrerende Direktør, Crayon Norge

Arrangør: Crayon AS
Sted: Castelle

19:30-21:00

Powerpoint-karaoke: test dine evner som foredragssholder

GoforIT er en nettverksarena for IT-bransjen og akademia med formål om å hjelpe Norge gjennom det grønne skiftet. I halen av en nettverks-samling ønsker vi å inviterer alle som vil til å prøve seg som foredragsholder – i en uhøytidelig konkurranse!

Vi får chatgpt til å lage et sett med foredrag med tematikk hentet fra de viktigste sakene på Arendalsuka. Deltagerne vil trekke lodd om hvilket, og så må de holde et overbevisende foredrag med en presentasjon som de aldri har sett før!

Publikum vil bruke mobiltelefoner for å gi bedømmelser innen f.eks kompetanse, sjarm, presentasjonteknikk og evne til overbevisning. Velkommen til en hyggelig og morsom stund!

Arrangør: GoforIT, Microsoft, Bouvet
Sted: Castelle

Innledere og bidragsytere: